Κορυφώνεται το ενδιαφέρον για υπαγωγή στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ένα μήνα πριν από την πρόωρη λήξη του προγράμματος που αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Υπενθυμίζεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στις 9 Απριλίου, ορίστηκε ότι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους μέχρι την 15η Μαΐου, ενώ η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν η 30η Ιουνίου. Σημειώνεται ότι τα εγκεκριμένα έργα έχουν περιθώριο 12 μηνών για την υλοποίηση και τη σύνδεση τους στο δίκτυο

Παράλληλα, στο υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ περιορίζεται η εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) σε λίγες κατηγορίες καταναλωτών και αποκλείονται τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι Ενεργειακές Κοινότητες, καθώς πλέον το ΥΠΕΝ προκρίνει την εφαρμογή του σχήματος ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με πώληση της περίσσειας ενέργειας (net billing).

Για την εφαρμογή του net billing απαιτείται η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ), η οποία προβλέπεται στο άρθρο 64 του Ν.5037/2023 και εκκρεμεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Η ΥΑ εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη ως τις αρχές του καλοκαιριού και θα καθορίζει μεταξύ άλλων, το ποσοστό επιδότησης της μπαταρίας και την τιμή πώλησης της πλεονάζουσας ενέργειας. Ένα πιθανό σενάριο είναι να καθοριστεί η τιμή κοντά στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Καθώς πλησιάζει το τέλος του προγράμματος και του σχήματος του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των αιτήσεων, που πλέον ξεπερνά τις 200 την ημέρα. Τα εγκατεστημένα σε λειτουργία οικιακά έργα στο πλαίσιο του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ξεπερνούν ήδη τα 7.000. Εξ αυτών, 3.500 έργα είναι με μπαταρία και συνολική ισχύ 23 MW περίπου και περί τα 3.700 χωρίς μπαταρία και συνολική ισχύ κοντά στα 28 MW.

Τα συμβασιοποιημένα, μη συνδεδεμένα έργα ξεπερνούν τα 13.000. Τα 8,500 έργα με μπαταρία έχουν ισχύ περί τα 75 MW, ενώ τα 4.700 έργα χωρίς μπαταρία έχουν συνολική ισχύ 40 MW περίπου.

Συνολικά, εκτιμάται ότι έως τις 15 Μαΐου θα έχουν υποβληθεί επιπλέον 8.000 – 10.000 αιτήσεις.

Εκτός από την πρόωρη λήξη του προγράμματος, ένα από τα βασικά προβλήματα του «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των επιδοτήσεων. Το πρόβλημα είναι οξύτερο για τους εγκαταστάτες των έργων που έχουν χρηματοδοτήσει πολλά έργα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος για ένα μέσο έργο, στο πλαίσιο του προγράμματος, ισχύος 7 KW με μπαταρία 8 KWh προσεγγίζει τα 15.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τέλος τα μεγέθη της αγοράς, η νέα εγκατεστημένη ισχύς των οικιακών συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας ανήλθε στο 2023 στα 50 MW περίπου, ενώ φέτος αναμένεται να προστεθούν νέα έργα ισχύος 100 MW περίπου.