Η βιομηχανία, υπεύθυνη για το 20% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας, βασίζεται παραδοσιακά στα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή θερμότητας. Ωστόσο, η άνοδος των ανανεώσιμων πηγών, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, παρουσίασε μια πρόκληση – η διαλείπουσα φύση τους καθιστά δύσκολη την άμεση βιομηχανική χρήση. Οι θερμικές μπαταρίες γεφυρώνουν αυτό το κενό αποθηκεύοντας την περίσσεια ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ως θερμότητα, προσφέροντας μια καθαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review.

Σκεφτείτε τις σαν μπαταρίες, αλλά αντί να αποθηκεύουν απευθείας την ηλεκτρική ενέργεια, τη μετατρέπουν σε θερμότητα χρησιμοποιώντας εξειδικευμένους θερμαντήρες αντίστασης. Αυτή η θερμότητα στη συνέχεια δεσμεύεται σε ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά, όπως ειδικά σχεδιασμένα τούβλα. Όταν οι βιομηχανικές διεργασίες απαιτούν θερμότητα, ο αέρας μπορεί να φυσήξει πάνω από τα καυτά τούβλα για την παραγωγή ατμού ή την άμεση θέρμανση του εξοπλισμού.

Η Rondo Energy είναι ηγέτης στον τομέα της. Το σύστημά τους επικεντρώνεται στην οικονομική αποδοτικότητα, τη χρήση άμεσα διαθέσιμων υλικών και την απρόσκοπτη ενσωμάτωση στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Το πιλοτικό τους έργο σε εργοστάσιο αιθανόλης στην Καλιφόρνια από το 2023 ήταν επιτυχές και πρόσφατα ανακοίνωσαν μια συνεργασία με τον γίγαντα ποτών Diageo για την εγκατάσταση μπαταριών σε αποστακτήρια μπέρμπον του Κεντάκι. Επιπλέον, η ενίσχυση της χρηματοδότησης κατά 75 εκατομμύρια δολάρια από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ υπογραμμίζει τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας.

Αλλά η Rondo δεν είναι μόνη της. Άλλες εταιρείες, όπως η Electrified Thermal Solutions, χρησιμοποιούν αγώγιμα τούβλα που παράγουν θερμότητα με ηλεκτρισμό, ενώ η Antora Power αξιοποιεί μπλοκ άνθρακα τόσο για την παραγωγή όσο και για την αποθήκευση θερμότητας. Ορισμένες εταιρείες, όπως η Malta (ένα spin-off της X, πρώην Google X), διερευνούν ακόμη και την αποθήκευση ενέργειας με βάση το δίκτυο μετατρέποντας την αποθηκευμένη θερμότητα ξανά σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η πρόκληση για τις θερμικές μπαταρίες έγκειται στην ταχεία κλιμάκωση και στο να πείσουν τις συντηρητικές βιομηχανίες να υιοθετήσουν αυτή τη νέα τεχνολογία. Ωστόσο, με την αυξανόμενη ζήτηση για καθαρή βιομηχανική θερμότητα, οι θερμικές μπαταρίες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τα δεδομένα. Αξιοποιώντας την ανανεώσιμη ενέργεια για την παραγωγή θερμότητας, μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για ένα πιο πράσινο βιομηχανικό μέλλον χωρίς να διακυβεύεται η παραγωγή.