Η Πολωνία διέταξε την Κυριακή περικοπές ρεκόρ για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές λόγω υπερπροσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εθνικό δίκτυο από την ευρύτερη χρήση της πράσινης ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ηλιόλουστος και θυελλώδης καιρός αύξησε την παραγωγή από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες εν μέσω μειωμένης ζήτησης το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας την ανάγκη εξισορρόπησης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ανέφερε στην ιστοσελίδα της η κρατική εταιρεία διαχείρισης δικτύου Polskie Sieci Elektroenergetyczne SA. Αυτό ώθησε την εταιρεία να χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά ειδικούς κανόνες που σχετίζονται με τις απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια.

Ενώ τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα η PSE περιόρισε κυρίως την παραγωγή από φωτοβολταϊκά πάρκα, αυτή τη φορά σταμάτησε επίσης την παραγωγή από αιολικά πάρκα με δυναμικότητα κοντά στα 1,9 γιγαβάτ. Μαζί με την ηλιακή παραγωγή, εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 4,5 γιγαβάτ αδρανοποιήθηκαν προσωρινά παρά τις θετικές καιρικές συνθήκες. Η υπερπροσφορά ώθησε επίσης την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κατά την εξισορρόπηση της αγοράς σε αρνητικά επίπεδα.

Η Πολωνία, η οποία ιστορικά εξαρτάται από την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα, παλεύει με τη μετάβαση σε διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τις συνδέσεις για νέα έργα να απορρίπτονται συχνά λόγω περιορισμών στο δίκτυο.

Την Κυριακή, οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν περισσότερο από το ήμισυ της ζήτησης για 17,7 γιγαβάτ. Παρά την υπερπροσφορά, ορισμένα από τα εργοστάσια άνθρακα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία για να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στους φορείς ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιτρέπεται κάποια αποζημίωση από το δίκτυο για την αναγκαστική παύση της παραγωγής.