Απάντηση διά της… τεθλασμένης έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ερωτηθείς την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ των Δελφών, για τα σχέδια του υπουργείου στο θέμα του net billing,
Σημειώνεται ότι η εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) για την εκκίνηση του net-billing, προβλέπεται από το άρθρο 64 του Ν.5037/2023 (Μάρτιος 2023) και μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη της. Πρόσφατα, το ΥΠΕΝ προχώρησε στον πρόωρο τερματισμό του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», καθώς η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ορίστηκε στις 15 Μαΐου, αντί στις 30 Ιουνίου που έληγε κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στο μοντέλο αυτοπαραγωγή που ισχύει σήμερα (net metering) και μετά τις 15 Μαΐου αυτά τα συστήματα θα λειτουργούν πλέον με το καθεστώς του net billing. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να εκδοθεί η σχετική ΥΑ.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν στο ΥΠΕΝ θα βγάλουν τις Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνται για τη μετάβαση από το net metering στο net billing, ο κ. Σκυλακάκης είπε τα εξής:
«Γενικότερα, η διαχειριστική ικανότητα του κράτους έχει δυσκολίες. Για πάρα πολλούς λόγους, γιατί έχουμε άνοδο των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει ακολουθήσει ο δημόσιος τομέας, διότι έχουμε το θέμα του ότι φεύγουν έμπειρα στελέχη τα οποία δεν αντικαθίστανται, η χώρα έχει για δεκαετία που δεν έκανε καθόλου, δεν έβαζε καθόλου καινούριους ανθρώπους, έχουμε διάφορα θέματα στην κρατική λειτουργία, στην πράξη τρέχουμε αξιοποιώντας τον ιδιωτικό τομέα όπου μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες, εις πάσαν περίπτωση τη δουλειά θα την κάνουμε. Απλώς δεν είναι εύκολη, δεν είναι αυτονόητη, δεν είναι, ξέρεις, έχω να βγάλω 300 Υπουργικές Αποφάσεις α αυτό είναι κάτι απλό και εύκολο».
Και ο κ. Σκυλακάκης συνέχισε: «Διάφορα πράγματα προχωρούν, έχουμε και τα επείγοντα, παράδειγμα τα αγροτικά που μας ήρθαν πρόσθετα, η αλλαγή που κάνουμε στα βιομηχανικά, αλλά τώρα έχουμε μπροστά μας τη δημιουργία του καινούριου ηλεκτρικού χώρου για να απορροφήσουμε το κύμα των επενδύσεων και να μειώσουμε και το κόστος ανάπτυξης. Διότι το κόστος ανάπτυξης, το οποίο πληρώνει στο τέλος ο καταναλωτής, είναι ακριβώς επειδή έχουμε μια τεράστια ουρά. Και τεράστια ουρά έχουμε γιατί είχαμε δώσει περισσότερο και ασφαλέστερο return on investment απ’ αυτό που η αγορά ανέμενε.