Σε συστάσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναπροσαρμογή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), προχώρησε την Πέμπτη ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σημειώνεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί τμήμα των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Τυχόν αύξηση του θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Ο κ. Γιαρέντης είπε ότι το λογιστικό έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) ενδέχεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2024 και ίσως επηρεάσει και το ταμειακό ισοζύγιο του Λογαριασμού. Γι’ αυτό, λοιπόν, σημείωσε ο κ. Γιαρέντης πρέπει να ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα από την Πολιτεία.

Η μία παρέμβαση αφορά στην αύξηση του ποσοστού των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από το Χρηματιστήριο Ρύπων που σήμερα είναι 14,6% έναντι 72% πριν από τρία έτη.

Η δεύτερη παρέμβαση, επισήμανε ο κ. Γιαρέντης, είναι «να δούμε πως θα επανέλθει το ΕΤΜΕΑΡ σε μια λογική βάση». Η χρέωση βάσης (που αφορά στα νοικοκυριά και λοιπές χρήσεις) ήταν στα 24 ευρώ/μεγαβατώρα (Mwh) πριν το 2019 και τα τέσσερα τελευταία έτη έχει διαμορφωθεί στα 17 ευρώ/MWh.

Ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ είπε ότι πρέπει κάποια στιγμή να δούμε πως θα έρθει πιο ομαλά και «θα πλησιάσει την πραγματικότητα» και θα πλησιάσει και την Ευρώπη. Ενδεικτικά, ο κ. Γιαρέντης ανέφερε τη Γερμανία όπου το ΕΤΜΕΑΡ είναι στα 96 ευρώ/MWh και τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπου κυμαίνεται στα 30 με 35 ευρώ/MWh.

«Εμείς θεωρούμε ότι το 17 είναι υψηλό. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Γιαρέντης και πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα «είναι κάτι που πρέπει να το δει η πολιτική ηγεσία».

Ο κ. Γιαρέντης επισήμανε ακόμα ότι «εμείς οφείλουμε […] να κάνουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες είναι τεχνοκρατικές σε μεγάλο βαθμό και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Τέσσερα χρόνια στα 17 ευρώ είναι πάρα πολλά».