Η Κομισιόν ξεκίνησε νέα έρευνα σχετικά με τις επιδοτήσεις που έλαβαν οι Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών που προορίζονται για αιολικά πάρκα στην Ευρώπη, στην τελευταία της δράση κατά των κατασκευαστών προϊόντων καθαρής τεχνολογίας στην Κίνα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, πρόκειται να δηλώσει η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη.

Η Βεστάγκερ δεν κατονόμασε τις σχετικές εταιρείες στο κείμενο της ομιλίας της στο Πανεπιστήμιο Princeton των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Επιτροπή διερευνά ήδη αν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων και λέει ότι έχει στοιχεία που δείχνουν ότι επωφελούνται από επιδοτήσεις.

Οι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες της ΕΕ έχουν κατασκευαστεί ως επί το πλείστον στο μπλοκ, αλλά οι Κινέζοι κατασκευαστές αναπτύσσουν με ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα το 2022 να κατέχουν περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς. Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, οι Κινέζοι παραγωγοί κατέχουν πάνω από το 90% της αγοράς της ΕΕ.

Η έρευνα για την αιολική ενέργεια θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕ για τις ξένες επιδοτήσεις, ο οποίος επιτρέπει στην Επιτροπή από τον Ιούλιο του 2023 να αξιολογεί κατά πόσον οι ξένες επιδοτήσεις επιτρέπουν στις εταιρείες να υποβάλλουν υπερβολικά συμφέρουσες προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή ξεκίνησε δύο έρευνες για το κατά πόσον οι Κινέζοι υποψήφιοι σε δημόσιο διαγωνισμό για ένα πάρκο ηλιακής ενέργειας στη Ρουμανία είχαν επωφεληθεί υπερβολικά από επιδοτήσεις.

Η πρώτη έρευνά της σχετικά με τις ξένες επιδοτήσεις έληξε μετά την απόσυρση της κινεζικής εταιρείας κατασκευής τρένων CRRC Qingdao Sifang Locomotive από βουλγαρικό διαγωνισμό για ηλεκτρικά τρένα.