Το ενδεχόμενο μείωσης της επενδυτικής ενίσχυσης στους διαγωνισμούς για τα αυτόνομα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (standalone) μπαταρίες, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Υπενθυμίζεται ότι στον δεύτερο διαγωνισμό για τα εν λόγω έργα, που έγινε τον Φεβρουάριο, η επενδυτική ενίσχυση είχε μειωθεί σε 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, έναντι 200.000 ευρώ για τους σταθμούς που συμμετείχαν στην πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία τον Αύγουστο του 2023. Το αρχικό σχέδιο του ΥΠΕΝ προέβλεπε τη διενέργεια τριών διαγωνισμών, συνολικής ισχύος 1.000 MW, ωστόσο μετά τη μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης δημιουργήθηκε χώρος για έργα ισχύος 1.700 MW περίπου.

Ο επόμενος διαγωνισμός για standalone μπαταρίες αναμένεται να διενεργηθεί αμέσως μετά το Πάσχα και θα αφορά έργα 175 MW για μπαταρίες χωρητικότητας δύο ωρών. Αν και αρχικά υπήρχε η σκέψη για πλήρη κατάργηση της επενδυτικής ενίσχυσης, τώρα πλέον εξετάζεται το σενάριο της μείωσης κατά 50% σε 50.000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Ο ισχυρός ανταγωνισμός που εκδηλώνεται στην αγορά για τα αυτόνομα έργα αποθήκευσης εκτιμάται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον περιορισμό της επενδυτικής ενίσχυσης.

Ενδεικτικό του ανταγωνισμού είναι το γεγονός ότι στους πρώτους διαγωνισμούς η μέση τιμή των επιτυχημένων προσφορών στο σκέλος της λειτουργικής ενίσχυσης κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 50.000 ευρώ/MW/έτος, δηλαδή 57% κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο που έχει τεθεί στα 115000 ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις της Aurora Energy Research, οι «επιθετικά» χαμηλές προσφορές δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλές αποδόσεις των σχετικών επενδύσεων, με την εκτιμώμενη εσωτερική απόδοση κεφαλαίου (IRR) να κυμαίνεται κατά μέσο όρο κάτω από το 7%.

Ένα μήνα μετά τον διαγωνισμό για τις δίωρες μπαταρίες, θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για έργα ισχύος 300 MW με μπαταρίες χωρητικότητας τεσσάρων ωρών, που κατά πάσα πιθανότητα θα εγκατασταθούν στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Σε αυτόν τον διαγωνισμό, η επενδυτική ενίσχυση θα παραμείνει στα 100.000 ευρώ, καθώς είναι έργα με υψηλότερο κόστος επένδυσης. Εντός του έτους θα πραγματοποιηθεί ένας ακόμη διαγωνισμός, με έργα ισχύος περί τα 500 MW.

Σημαντικό «τεστ» για τις προθέσεις της αγοράς θα αποτελέσει και ο διαγωνισμός που θα γίνει μετά το Πάσχα για υβριδικά έργα (ΑΠΕ μαζί με μπαταρία), ισχύος 250 MW. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Aurora Energy Research, ένα υβριδικό σύστημα αποτελούμενο από μπαταρία και φωτοβολταϊκή γεννήτρια, μπορεί αντίστοιχα να προσφέρει απόδοση ακόμα και πάνω από 12% σε όρους IRR, καθώς όχι μόνο μεγιστοποιούνται τα έσοδα του έργου λόγω συμμετοχής στις ενεργειακές αγορές, αλλά ταυτόχρονα εξοικονομούνται κόστη για την κατασκευή και λειτουργία του λόγω της συνεγκατάστασης μπαταρίας και ΑΠΕ.