Η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Πολωνίας Paulina Hennig-Kloska υπέγραψε την Παρασκευή (5 Απριλίου) συμφωνία για την κατασκευή γεωθερμικής μονάδας στο Turek, στην Πολωνία.

Όπως αναφέρει το ceenergy.news, η μονάδα θέρμανσης, μαζί με τη γεώτρηση ενός νέου φρέατος απορρόφησης GT-2, αναμένεται να κοστίσει πάνω από 90 εκατομμύρια πολωνικά ζλότυ (20 εκατομμύρια ευρώ), ενώ η χρηματοδότηση από το Εθνικό Ταμείο Προστασίας του Περιβάλλοντος και Διαχείρισης των Υδάτων της Πολωνίας (NFOŚiGW) καλύπτει πάνω από 73 εκατομμύρια πολωνικά ζλότυ (17 εκατομμύρια ευρώ).

«Εάν πρόκειται να προχωρήσουμε στη διαδικασία του ενεργειακού μετασχηματισμού, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το κράτος είναι ο φορέας που πρέπει να δώσει ένα χέρι βοηθείας στις τοπικές κυβερνήσεις, διότι οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν συχνά ξεπερνούν τις δυνατότητες των φορέων. Η ανάπτυξη γεωθερμικών μονάδων είναι ένας τομέας που σε ορισμένα μέρη θα αποτελέσει το τέλειο συμπλήρωμα για την όλη διαδικασία του ενεργειακού μετασχηματισμού. Αυτός είναι ένας κλάδος που θα αναπτύξουμε στην Πολωνία», δήλωσε η υπουργός Hennig-Kloska.

Η λαμβανόμενη γεωθερμική ενέργεια που θα αποκτηθεί εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου το 40% της ζήτησης θερμότητας της πόλης και θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη μείωση του κόστους θέρμανσης για τους κατοίκους. Επί του παρόντος, το 60% κόστους είναι τέλη εκπομπών.

Το έργο περιλαμβάνει τρία στοιχεία: γεώτρηση της γεωθερμικής γεώτρησης Turek GT-2 – γεώτρηση εισαγωγής/εκροής, κατασκευή αγωγού που συνδέει τη γεωθερμική γεώτρηση (παραγωγής) Turek GT-1 με τη γεώτρηση (εισαγωγής) Turek GT-2, και κατασκευή γεωθερμικής μονάδας με χρήση εναλλάκτη θερμότητας και αντλίας θερμότητας.

Η μονάδα θέρμανσης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, σημειώνει σε δελτίο Τύπου το υπουργείο Κλίματος και το υπουργείο Περιβάλλοντος της Πολωνίας.