Το πράσινο φως για την εκκίνηση των απαραίτητων μελετών βυθού και ανεμολογικών και να συγκεντρωθούν τα πρωτογενή και δευτερογενή δεδομένα που απαιτούνται για να προχωρήσει το σχέδιο ανάπτυξης των υπεράκτιων πάρκων, δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκε σε διαβούλευση.

Επίσης ενισχύεται η ΕΔΕΥΠ με νέες προσλήψεις, ενώ της δίνεται η δυνατότητα να συνεργάζεται και να συνάπτει συμβάσεις με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης, στις αρμοδιότητές της προστίθεται και η δυνατότητα να συμμετέχει στο κεφάλαιο υφιστάμενων ή ιδρυόμενων επιχειρήσεων και κοινοπραξιών και γενικότερα φορέων που αναλαμβάνουν, υλοποιούν ή διαχειρίζονται ενεργειακά έργα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Εταιρεία Ειδικού Σκοπού

Ειδικότερα, προβλέπεται η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα γίνει από τον ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και στην οποία θα συμμετέχει η ΕΔΕΥΕΠ στην οποία και η τελευταία θα αναθέσει να  πραγματοποιεί τις απαραίτητες μετρήσεις και τη συλλογή δεδομένων που απαιτούνται για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και λειτουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων στις περιοχές που προσδιορίζονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ).

Από τις μελέτες που θα πραγματοποιηθούν θα προκύψουν πρωτογενή δεδομένα, που συλλέχθηκαν απευθείας και δευτερογενή δεδομένα (επεξεργασμένα), που συλλέχθηκαν και επεξεργάστηκαν από τον φορέα ΥΑΠ ή κάθε ενδιαφερόμενο.

Τα δεδομένα θα μπορούν να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, έναντι ανταλλάγματος, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Με υπουργική απόφαση εξάλλου θα εξειδικεύονται τα κριτήρια, τα δικαιολογητικά και στοιχεία, τα οποία υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος, το ύψος του απαιτούμενου ανταλλάγματος για πρόσβαση από τους ενδιαφερόμενους στα δεδομένα του Φορέα ΥΑΠ, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Άδεια έρευνας

Στην εταιρεία ειδικού σκοπού, στην οποία θα ανατίθενται οι εργασίες των μετρήσεων και η συλλογή των δεδομένων από την ΕΔΕΥΕΠ θα χορηγείται άδεια έρευνας.

Το τέλος Άδειας Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Ερευνών ανέρχεται σε ποσό πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000 ευρώ), ανά ΠΟΑΥΑΠ.

Οι νέες ρυθμίσεις θα παρέχουν τη δυνατότητα στον κάτοχο της Άδειας Έρευνας να μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των Αδειών Έρευνας, δίχως να απαιτείται νέα αίτηση, καταβάλλοντας ωστόσο επιπλέον τέλος και καταθέτοντας εγγυητική επιστολή 10.000 ευρώ ανά MW. Η Εγγυητική Επιστολή Άδειας Έρευνας ΥΑΠ θα επιστέφεται σε περίπτωση που το ύψος του καταβληθέντος ανταλλάγματος για τα δεδομένα της ΕΔΕΥΕΠ υπερβαίνει το ύψος της εγγυητικής.

Το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής Άδειας Έρευνας ΥΑΠ ορίζεται σε δέκα χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβάτ (10,000 €/MW) βάσει της μέγιστης ισχύος Έργων ΥΑΠ που δύναται να εγκατασταθούν σε κάθε περιοχή (ΠΟΑΥΑΠ), σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 6 του άρθρου 68, για την οποία ο ενδιαφερόμενος έχει αιτηθεί την έκδοση Άδειας Έρευνας ΥΑΠ. Η Εγγυητική Επιστολή Άδειας Έρευνας ΥΑΠ επιστέφεται αν το ύψος του καταβληθέντος ανταλλάγματος στα δεδομένα του φορέα ΥΑΠ υπερβαίνει το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής.»

Ενισχυμένη η ΕΔΕΥΕΠ

Ρόλο κλειδί στην ανάπτυξη των υπεράκτιων πάρκων έχει η ΕΔΕΥΕΠ η οποία και ενισχύεται.

Η ΕΔΕΥΕΠ θα μπορεί να συμμετέχει σε κοινοπραξίες, να συνεργάζεται και να συνάπτει συμβάσεις με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης, στις αρμοδιότητές της προστίθεται και η δυνατότητα να συμμετέχει στο κεφάλαιο υφιστάμενων ή ιδρυόμενων επιχειρήσεων και κοινοπραξιών και γενικότερα φορέων που αναλαμβάνουν, υλοποιούν ή διαχειρίζονται ενεργειακά έργα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον, θα μπορεί να δανειοδοτεί τέτοιες επιχειρήσεις, να εγγυάται υπέρ αυτών, να εκδίδει ομολογιακά δάνεια, να συμμετέχει στο κεφάλαιο δανειοδοτηθεισών από αυτήν επιχειρήσεων, με μετατροπή σε μετοχές των εις χείρας της ομολογιών των δανείων αυτών, υπό τον όρο ότι η συμμετοχή της σε αυτές είναι συμβατή με τη νομοθεσία και το ρυθμιστικό πλαίσιο. Ακόμη θα της δοθεί η δυνατότητα να συμβάλλεται με ελληνικά και ξένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της, καθώς επίσης και να συμμετάσχει σε χρηματοδοτούμενα έργα του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Σχετικά με την στελέχωση της ΕΔΕΥΕΠ προβλέπεται η πρόσληψη προσωπικού στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και ότι μπορεί να συστήνονται έως τριάντα (30) θέσεις επιστημονικού προσωπικού και έως δέκα (10) θέσεις διοικητικού προσωπικού.

Η ΕΔΕΥΕΠ επίσης, μπορεί να συνάψει δεκαπέντε (15) συμβάσεις μίσθωσης έργου ή εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με τριετή διάρκεια. Οι εν λόγω συμβάσεις δύναται να ανανεωθούν άπαξ για ίσο χρονικό διάστημα, κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης και της αξιολόγησης των προσώπων από το Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης, χωρίς να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.