Περαιτέρω ανάπτυξη αναμένεται τα επόμενα χρόνια στο κομμάτι της αιολικής ενέργειας, με οδηγό τις πολιτικές που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται σε πολλές χώρες στον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση. Η κατασκευή υπεράκτιων αλλά και χερσαίων αιολικών πάρκων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με κράτη από όλο τον κόσμο να προσπαθούν να λάβουν τη μερίδα του λέοντος.

Τα ηνία στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων κατέχουν η Βραζιλία με 20,8% και η Κίνα με 19%, καταγράφοντας τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι Κάτω Χώρες (34%), η Φινλανδία (22%), το Βιετνάμ (24%) και η Χιλή (26%) είχαν ρυθμούς ανάπτυξης πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο και πλέον συγκαταλέγονται στις πιο δυναμικές αγορές, ενώ οι προηγούμενοι ηγέτες – οι ΗΠΑ, Η Γερμανία, η Ινδία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο – σημείωσαν χαμηλές επιδόσεις, παραμένοντας πολύ κάτω από το 10%.

Όσον αφορά την Ευρώπη, περισσότερες από δέκα χώρες έχουν πλέον μερίδιο αιολικής ενέργειας άνω του 20%, με επικεφαλής τη Δανία, η οποία παράγει το εκπληκτικό 56% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον άνεμο. Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουρουγουάη είναι μεταξύ των χωρών που παράγουν περίπου το ένα τρίτο ή περισσότερο της ηλεκτρικής τους ενέργειας από τον άνεμο.

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις αγορές μεσαίου μεγέθους στην Ευρώπη, αφού προστέθηκαν 543 MW. Ακολουθεί η Ιταλία (επιπλέον 365 GW), η Αυστρία (313 GW ), το Βέλγιο (274 GW ) και η Κροατία (266 GW). Ακόμη και η Ουκρανία πρόσθεσε 146 GW στην αιολική της δυναμικότητα, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Η Ολλανδία πρόσθεσε μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυξάνοντας τη συνολική χωρητικότητά της κατά 2,8 GW σε 11 GW. Συνολικά, επτά ευρωπαϊκές χώρες ξεπέρασαν τον όγκο της αγοράς 1 GW για νέους στρόβιλους: Γερμανία και Ολλανδία, Γαλλία (2,6 GW επιπλέον, συνολικά 23,5 GW), Σουηδία (2 GW επιπλέον, συνολικά 16,3 GW). Ηνωμένο Βασίλειο (1,4 GW επιπλέον, 30,2 GW συνολικά), Πολωνία (1,4 GW επιπλέον , 9,4 GW συνολικά) και Φινλανδία (1,3 GW επιπλέον, συνολικά 6,9 GW).