Όλο και περισσότερα μπαλκόνια στη Γερμανία εξοπλίζονται με φωτοβολταϊκά, και η τάση αυξάνεται ραγδαία, ωστόσο, οι αλλαγές στη νομοθεσία που αποσκοπούν στην προώθηση της ανάπτυξης καθυστερούν.

Τα τελευταία χρόνια, τα λεγόμενα «εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στα μπαλκόνια» γνωρίζουν πραγματική άνθιση, καθώς αποτελούν έναν σχετικά απλό και προσιτό τρόπο ακόμη και για τους ενοικιαστές να συμμετέχουν στην ενεργειακή μετάβαση ή απλώς να εξοικονομούν κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πολιτικοί εξετάζουν επίσης τα plug-in φωτοβολταϊκά συστήματα, όπως σωστά ονομάζονται οι συσκευές, όμως, υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια.

Περισσότερα από 400.000 από τα λεγόμενα plug-in φωτοβολταϊκά συστήματα βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία, σύμφωνα με το μητρώο κύριων δεδομένων αγοράς του γερμανικού Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων στις 2 Απριλίου, αναφέρει η Handelsblatt.

Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, προστέθηκαν στο μητρώο περισσότερα από 50.000 συστήματα. Στην πραγματικότητα, και οι δύο αριθμοί είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότεροι, καθώς υπάρχουν αφενός μη καταχωρημένες εγκαταστάσεις και αφετέρου εγκαταστάσεις που μπορούν να καταχωρηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Πριν από εννέα μήνες – στα μέσα του 2023 – ο αριθμός των εγκαταστάσεων που είχαν καταχωριστεί ως εν λειτουργία ήταν περίπου 230.000. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει τις περισσότερες εγκαταστάσεις με πολύ περισσότερες από 80.000, ακολουθούμενη από τη Βαυαρία με περισσότερες από 60.000 και την Κάτω Σαξονία με περισσότερες από 50.000.

Στη Βάδη – Βυτεμβέργη, αναφέρθηκαν 50.000 εγκαταστάσεις στις αρχές Απριλίου, αλλά η πραγματικότητα είναι πιθανό να είναι υψηλότερη και εδώ. Η κατανομή ακολουθεί περίπου το μέγεθος των ομόσπονδων κρατιδίων και τον πληθυσμό, με τα κρατίδια των πόλεων και το Σάαρλαντ να ακολουθούν.

Η γερμανική ένωση ηλιακής βιομηχανίας (BSW) θεωρεί πιθανό «ότι η ζήτηση για ηλιακή τεχνολογία θα συνεχίσει να αυξάνεται συνολικά το 2024», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Kάρστεν Κέρνιχ.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της αγοράς, η οποία στο παρελθόν εξακολουθούσε να κυμαίνεται σε τριψήφια ποσοστά, θα εξομαλυνθεί, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Είναι στη φύση των πραγμάτων ότι αυτό δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται επ’ άπειρον. Επιπλέον, η ενεργειακή κρίση σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων, οδήγησε πρόσφατα σε μια ιδιαίτερη έκρηξη, η οποία τώρα κάπως υποχωρεί.

Η αλλαγή στην καταχώρηση των νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μπαλκόνι που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του μήνα θα μπορούσε να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό.

«Όπως ακριβώς κάθε δυσανάλογο εμπόδιο στην αγορά επιβραδύνει τη ζήτηση. Αντίθετα, σχεδόν κάθε μείωση της γραφειοκρατίας οδηγεί σε αναζωπύρωση της ζήτησης», λέει ο Κέρνιχ. «Χαιρετίζουμε πολύ την απλουστευμένη καταχώρηση των plug-in φωτοβολταϊκών από την 1η Απριλίου και τις περαιτέρω προσπάθειες των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας».

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων έχει ήδη απλοποιήσει την καταχώριση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μπαλκόνι στο μητρώο κύριων δεδομένων της αγοράς από την 1η Απριλίου και αναφέρεται σε περαιτέρω σχεδιαζόμενα μέτρα σε μια σχεδιαζόμενη δέσμη μέτρων για τα φωτοβολταϊκά.

Η επέκταση των φωτοβολταϊκών έχει κολλήσει

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας είχε ήδη δρομολογήσει μια δέσμη μέτρων για τα φωτοβολταϊκά τον περασμένο Αύγουστο.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την επέκταση των φωτοβολαϊκών, ωστόσο, το πακέτο έχει κολλήσει στις κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις εδώ και μήνες.

Η πιο αμφιλεγόμενη πτυχή είναι η στοχευμένη επιδότηση της εγχώριας ηλιακής βιομηχανίας με χρήματα των φορολογουμένων – ενόψει των κινεζικών τιμών ντάμπινγκ. Το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) δεν θέλει να συμφωνήσει με αυτό. Εκτός από το πακέτο για των φωτοβολταϊκών οι κοινοβουλευτικές ομάδες του κυβερνητικού συνασπισμού διαπραγματεύονται επίσης μια μεταρρύθμιση του νόμου για την προστασία του κλίματος, η οποία είναι επίσης αμφιλεγόμενη. Μια συμφωνία και για τα δύο σχέδια θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα.

«Ελπίζουμε ότι το πακέτο για τα φωτοβολταϊκά θα ψηφιστεί από την Bundestag τον Απρίλιο», λέει η BSW. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά μέτρων για τη μείωση της γραφειοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης ότι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μπαλκόνι δεν θα χρειάζεται πλέον να εγγράφονται στον διαχειριστή του δικτύου. Η εγγραφή στο μητρώο κύριων δεδομένων αγοράς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων θα είναι τότε επαρκής.

Απλουστεύσεις για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και τους ενοικιαστές

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τους ενοικιαστές να εγκαταστήσουν ένα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο μπαλκόνι. Συγκεκριμένα, αυτό αφορά αλλαγές στο δίκαιο των μισθώσεων και των συνιδιοκτησιών. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών που συνδέονται με το ρεύμα θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των λεγόμενων προνομιακών μέτρων.

Πρόκειται για διαρθρωτικές αλλαγές που δεν μπορούν απλώς να μπλοκαριστούν από τους ιδιοκτήτες και τις ενώσεις ιδιοκτητών κατοικιών (WEG) – για παράδειγμα, μετατροπές για λόγους προσβασιμότητας, ηλεκτρονικής κινητικότητας, προστασίας από διαρρήξεις και τηλεπικοινωνίες.

Οι ιδιοκτήτες και οι ενώσεις ιδιοκτητών σπιτιού θα πρέπει να έχουν ακόμα λόγο όταν πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο εγκαθίσταται στο σπίτι ένα φωτοβολταϊκό plug-in. Ωστόσο, το αν ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί καθόλου δεν θα είναι πλέον θεμελιωδώς αμφιλεγόμενο – οπότε θα πρέπει να υπάρχει δικαίωμα σε αυτό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η εγκατάσταση μιας ηλιακής συσκευής αποτελούσε μέχρι σήμερα γενικά διαρθρωτική αλλαγή και απαιτεί πλειοψηφία στη συνέλευση των ιδιοκτητών των πολυκατοικιών. «Στην πράξη, μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία», αναφέρει το νομοσχέδιο.

Για τους ενοικιαστές προβλέπονται τα εξής: Μέχρι τώρα, για την εγκατάσταση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο μπαλκόνι απαιτούνταν η άδεια του ιδιοκτήτη – εκτός αν αυτή προβλεπόταν στο μισθωτήριο συμβόλαιο. Στο μέλλον, οι ενοικιαστές θα μπορούν να ζητούν από τον ιδιοκτήτη να εγκρίνει τις απαραίτητες δομικές αλλαγές για την εγκατάσταση της συσκευής.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι ενοικιαστές δεν θα δικαιούνται την άδεια εάν ο ιδιοκτήτης ή η ιδιοκτήτρια δεν μπορεί ευλόγως να αναμένει από τον ιδιοκτήτη ή την ιδιοκτήτρια να εγκαταστήσει τη συσκευή με πρίζα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι ακριβώς σημαίνει αυτό, επέκρινε η Γερμανική Ένωση Ενοικιαστών σε ακρόαση της Bundestag.