Η Ingka, στην οποία ανήκει η πλειονότητα των καταστημάτων ΙΚΕΑ παγκοσμίως, αναζητά τις πρώτες επενδυτικές ευκαιρίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, με την υπεράκτια αιολική ενέργεια να αποτελεί την πιο υποσχόμενη επιλογή, δήλωσε ο επικεφαλής του επενδυτικού της βραχίονα.

Η Ingka Investments έχει εξελιχθεί γρήγορα σε σημαντικό ιδιοκτήτη περιουσιακών στοιχείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, ως μέσο για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές τόσο της ίδιας της επιχείρησής της όσο και της ευρύτερης αλυσίδας εφοδιασμού της, δήλωσε στο Reuters ο Peter van der Poel, διευθύνων σύμβουλός της.

Η εταιρεία δεν έχει προς το παρόν επενδύσεις σε αιολικά ή ηλιακά σε καμία από τις δύο ασιατικές χώρες, και δεδομένων των υψηλών τιμών της γης, η υπεράκτια ενέργεια μπορεί να είναι ο πιο εφικτός τρόπος εισόδου σε αυτές τις αγορές, πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία στοχεύει να έχει 10 γιγαβάτ (GW) υπεράκτιων έργων αιολικής ενέργειας έως το 2030 και έως 45 GW έως το 2040 και τον Μάρτιο η κυβέρνηση επέκτεινε την περιοχή για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ώστε να περιλαμβάνει και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ).

Η Ingka Investment έχει προβλέψει 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, εκ των οποίων τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη δεσμευτεί, ενώ η εταιρεία κατέχει μέχρι σήμερα δυναμικότητα 2,5 γιγαβάτ (GW).

Ο Van der Poel δήλωσε ότι η Ingka γνωρίζει τις προκλήσεις του υψηλότερου κόστους, του πληθωρισμού και των δυσχερειών στην αλυσίδα εφοδιασμού που αντιμετωπίζει ο τομέας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, αλλά έχει μακροπρόθεσμη προοπτική.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία συμμετείχε στη νικήτρια ομάδα για τη δημοπρασία του πρώτου εμπορικού υπεράκτιου αιολικού πάρκου της Νορβηγίας, στην οποία συμμετείχε επίσης ο εταίρος Parkwind που υποστηρίζεται από την Ιαπωνία.

Οι εταίροι σχεδιάζουν 90 ανεμόμυλους ισχύος 17 μεγαβάτ (MW) ο καθένας και στοχεύουν να λειτουργήσουν το 2030.