Η TotalEnergies ανακοίνωσε την ανάπτυξη του δεύτερου έργου αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στο Βέλγιο, μετά το έργο του διυλιστηρίου της Αμβέρσας. Το νέο έργο θα αναπτυχθεί στο χώρο της αποθήκης της TotalEnergies στο Feluy. Θα έχει ισχύ 25 MW και χωρητικότητα 75 MWh, χάρη στα σαράντα δοχεία ιόντων λιθίου Intensium Max High Energy που προμηθεύει η Saft. Η έναρξη λειτουργίας αναμένεται στα τέλη του 2025, σύμφωνα με το PV magazine.

Τα δύο αυτά έργα, τα οποία αντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, θα αυξήσουν την αποθηκευτική ικανότητα της TotalEnergies στο Βέλγιο σε 50 MW / 150 MWh.

Οι εν λόγω χώροι αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανθεκτικότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας ευελιξία και συμβάλλοντας στην επίλυση προβλημάτων συμφόρησης του δικτύου. Ενθαρρύνουν επίσης την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, οι οποίες απαιτούν λύσεις όπως αυτές για την αντιστάθμιση της διαλείψεως τους.

TotalEnergies και ηλεκτρική ενέργεια στο Βέλγιο

Στο Βέλγιο, η TotalEnergies είναι σημαντικός παίκτης σε ολόκληρη την αλυσίδα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο 900.000 πελατών.
Ως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, η TotalEnergies βασίζεται ιδίως στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση CCGT Marchienne-au-Pont (430 MW), στην υδροηλεκτρική αποθήκη Plate-Taille (140 MW) και σε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο που βρίσκεται στη βελγική Βόρεια Θάλασσα (300 MW). Η TotalEnergies αναπτύσσει επίσης ηλιακά και χερσαία αιολικά έργα, με χαρτοφυλάκιο 300 MW.

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, η TotalEnergies διαθέτει ήδη περισσότερα από 10.000 σημεία φόρτισης σε λειτουργία (35% στους δρόμους, 20% σε ιδιωτικές κατοικίες και 45% σε γραφεία) σε όλη τη χώρα. Η TotalEnergies λειτουργεί σημεία επαναφόρτισης σε μεγάλες πόλεις όπως η Αμβέρσα, οι Βρυξέλλες και η Γάνδη.