Η βελγική Fluvius δήλωσε ότι έχει αρχίσει να καταβάλλει αποζημιώσεις για τις περικοπές στους ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Η εταιρεία δήλωσε ότι έλαβε 5.042 καταγγελίες από ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών πέρυσι, καθώς οι αντιστροφείς τους δεν επανασυνδέθηκαν αμέσως μετά από περιστατικά περικοπών.

Η Fluvius δήλωσε ότι οι καταγγελίες αυτές αντιπροσώπευαν μόλις το 0,55% των 925.000 εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων του Βελγίου. Ο διαχειριστής του δικτύου δήλωσε επίσης ότι, λαμβάνει την επανασύνδεση του αντιστροφέα «πολύ σοβαρά», παρά το περιορισμένο ποσοστό αυτών των καταγγελιών.

Ο διαχειριστής του δικτύου δεσμεύτηκε να επανασυνδέσει τους μετατροπείς εντός 30 ημερών και να επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες εντός 10 ημερών μετά τη λήψη καταγγελιών. Εάν δεν επιλυθούν τα προβλήματα εντός 30 ημερών, οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημίωση ύψους 10,60 ευρώ ανά kVA.

Το Βέλγιο έφτασε σε σωρευτική εγκατεστημένη ισχύ ηλιακής ενέργειας άνω των 9,8 GW στο τέλος του 2023. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δυναμικότητας αντιπροσωπεύεται από φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες με μέγεθος έως 10 kW.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του βελγικού ινστιτούτου EnergyVille, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και η χερσαία αιολική ενέργεια έχουν το τεχνικό δυναμικό να φτάσουν τα 118 GW ισχύος στο Βέλγιο.