Η εταιρεία EPC ηλιακής ενέργειας Asunim πρόκειται να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας ισχύος 40 MWp ως βοηθητική πηγή στον αιολικό σταθμό Üçpınar που ανήκει στην Akfen Renewable Energy, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Ο υβριδικός ηλιακός-αιολικός σταθμός που βρίσκεται στην περιοχή Lapseki της επαρχίας Çanakkale στη βορειοδυτική Τουρκία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός πέντε μηνών. Η λειτουργία και η συντήρηση θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια από τη Maxima Enerji, μια ανεξάρτητη εταιρεία O&M του ομίλου Asunim.

Εκπρόσωπος της Asunim δήλωσε στο περιοδικό pv ότι το έργο είναι «ένα από τα πολύ λίγα» υβριδικά έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Τουρκία. «Υποθέτουμε ότι υπάρχουν περίπου 10 έως 15 υβριδικά συστήματα συνδεδεμένα στο δίκτυο και ως Asunim έχουμε ήδη κατασκευάσει δύο από αυτά συνολικής ισχύος 42 MW», ανέφεραν.

«Σε αυτά τα μεγάλης κλίμακας υβριδικά συστήματα, όπου η ηλιακή ενέργεια ενσωματώνεται εκ των υστέρων με έναν υφιστάμενο αιολικό σταθμό, είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνονται υπόψη οι λεπτομέρειες ενεργού και άεργου ισχύος μέσω μιας σωστής ενσωμάτωσης λογισμικού», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Asunim, Umut Gürbüz. «Η εμπειρία μας σε αυτόν τον τομέα εγγυάται έναν πολύ γρήγορο χρόνο απόκρισης κατά τη διάρκεια των μεταβολών ενός από τους δύο αυτούς πόρους, οδηγώντας σε υψηλότερη συνολική παραγωγή ισχύος».

Η Τουρκία απολαμβάνει επί του παρόντος μια έκρηξη στην ηλιακή ισχύ. Ξεπέρασε τα 12,4 GW στα τέλη Φεβρουαρίου, με 1.109 MW νέων έργων που προστέθηκαν τους δύο πρώτους μήνες του 2024.