Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν ερευνούν μεθόδους για την παραγωγή καυσίμου υδρογόνου από πετρώματα πλούσια σε σίδηρο με μια διαδικασία χωρίς εκπομπές ρύπων, σύμφωνα με το περιοδικό pv.
Το πανεπιστήμιο έλαβε επιχορήγηση ύψους 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας Advanced Research Projects Agency-Energy (ARPA-E) των ΗΠΑ. Το πανεπιστήμιο συνεργάζεται με τη Σχολή Ενεργειακών Πόρων του Πανεπιστημίου του Wyoming για το έργο.
Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγεται με την καύση φυσικού αερίου. Αυτή η διαδικασία, που μερικές φορές αναφέρεται ως παραγωγή «μπλε υδρογόνου», παραμένει ένας παράγοντας που συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παράλληλα με την παραδοσιακή χρήση ορυκτών καυσίμων. Η βιομηχανία έχει επίσης αρχίσει να αγκαλιάζει το «πράσινο υδρογόνο», μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακές και αιολικές πηγές παραγωγής.
Τώρα, μπορεί να υπάρξει ένας νέος εισερχόμενος στο χώρο του υδρογόνου με τη μορφή του «γεωλογικού υδρογόνου».
Η ερευνητική ομάδα του UT Austin διερευνά τη χρήση διαφορετικών φυσικών καταλυτών για την παραγωγή αερίου υδρογόνου από πετρώματα πλούσια σε σίδηρο, μιμούμενη μια φυσική διαδικασία που ονομάζεται «σερπεντινισμός».
Στη φύση, τα πλούσια σε σίδηρο πετρώματα απελευθερώνουν υδρογόνο ως υποπροϊόν της διαδικασίας σερπεντινισμού, μιας μεταμόρφωσης πετρωμάτων σε χαμηλή θερμοκρασία. Είναι ιδιαίτερα συχνή στον πυθμένα της θάλασσας στα όρια των τεκτονικών πλακών. Φυσικοί καταλύτες όπως το νικέλιο και τα στοιχεία της ομάδας του λευκόχρυσου διερευνώνται ως καταλύτες για την πρόκληση αυτής της διαδικασίας.
Η έρευνα είναι ένα πρώτο στο είδος του έργο για τη δημιουργία μιας διαδικασίας παραγωγής γεωλογικού υδρογόνου σε βιομηχανική κλίμακα.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ ερευνούν επίσης τη σερπεντινίωση στην παραγωγή υδρογόνου. Η ομάδα πραγματοποιεί επιταχυνόμενες υπόγειες δοκιμές για την καλύτερη κατανόηση των χημικών αντιδράσεων που παράγουν υδρογόνο με φυσικό τρόπο.