«Στην Κύπρο η ανάπτυξη των ΑΠΕ έχασε κατεύθυνση τα τελευταία δέκα χρόνια», υποστηρίζει ο Χαράλαμπος Έλληνας (Charles Ellinas), Ανώτερος σύμβουλος του Παγκόσμιου Κέντρου Ενέργειας, του Ατλαντικού Συμβουλίου (the Global Energy Centre, the Atlantic Council) στον «Πολίτη». Ωστόσο, η χώρα τώρα δεν πρέπει να χάσει το τρένο στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών που θα οδηγήσουν την πράσινη μετάβαση.
.
Η χορήγηση αδειών, έπεφτε συχνά πάνω σε γραφειοκρατικά κωλύματα που έπρεπε να ξοδέψουν χρόνο για να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και τεχνολογία. Ως εκ τούτου σήμερα η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι ακριβή και δεν συμβάλλει στη μείωση των πολύ υψηλών τιμών ενέργειας. «Αντί να διεξαχθούν ανοιχτοί διαγωνισμοί, όπως κάνουν άλλες χώρες με μεγάλη επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η Κύπρος επέλεξε μια άλλη κατεύθυνση με αναπόφευκτες και σοβαρές συνέπειες», σχολιάζει.

Το πράσινο υδρογόνο παράγεται από το νερό με ηλεκτρόλυση και απαιτεί σημαντική αρχική επένδυση. Για να χαρακτηριστεί ως πράσινο, όλη η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ. Δεδομένου ότι η παραγωγή πράσινου υδρογόνου απαιτεί μεγάλες ποσότητες ΑΠΕ δεν είναι ενεργειακά αποδοτικό να χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ 50%-80% της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας χάνεται κατά τη διαδικασία παραγωγής υδρογόνου και στη συνέχεια καύσης του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Έλληνας για να αντικαταστήσει 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, που υπολογίζεται να χρειάζεται, η Κύπρος θα χρειαστεί περίπου ένα τρίτο ενός εκατομμυρίου τόνων υδρογόνου και αυτό με τη σειρά του θα χρειαστεί περίπου 7GW-10GW ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή του.

Όπως αναφέρει η Κύπρος πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε έργα που θα μειώσουν τις πολύ υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρώτο είναι η μετάβαση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ντίζελ/HFO σε φυσικό αέριο με την ολοκλήρωση του έργου εισαγωγής LNG στο Βασιλικό το συντομότερο δυνατό. Με τα θετικά νέα ότι ο εργολάβος πρόκειται να ξαναρχίσει τις εργασίες, αυτό μπορεί να συμβεί το 2025. Το δεύτερο είναι η επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης των «ενεργειακών κοινοτήτων».

«Η Κύπρος μπορεί τότε να έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί πραγματικά από το άφθονο ηλιακό φως της», καταλήγει.