Τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα φορολογικά κίνητρα που ισχύουν από την αρχή τους έτους για να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας με ή χωρίς μπαταρία, έχουν τα νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι για τις φορολογικές εκπτώσεις είναι μόνο όσοι δεν συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης. Όπως προκύπτει από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), το συνολικό όφελος μπορεί να ανέλθει έως και τα 5.300 ευρώ.

Το οικονομικό όφελος θα αυξηθεί περισσότερο αν η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση της αγοράς για τη μείωση ή και τον μηδενισμό ακόμα, του ΦΠΑ 24% που επιβαρύνει τους ηλιακούς συλλέκτες (φωτοβολταϊκά αλλά και ηλιοθερμικά συστήματα), με βάση τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/542 της 5ης Απριλίου 2022.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος θα έχει ακόμα ισχυρότερο κίνητρο να προχωρήσει στην επένδυση, αποφεύγοντας, μάλιστα την ταλαιπωρία από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ισχύουν σε όλα σχεδόν τα προγράμματα επιδοτήσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 5 ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.

Το ποσό των δαπανών για αγορά αγαθών που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του φόρου, δεν υπερβαίνει το ένα 1/3 του ποσού των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του φόρου. Σύμφωνα με τον ΣΕΦ, το μέτρο καλύπτει φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοκατανάλωσης με ή χωρίς αποθήκευση.

Παραδείγματα

  • Ας υποτεθεί ότι κάποιος εγκαθιστά οικιακό φωτοβολταϊκό με συνολική δαπάνη 8.500 ευρώ, εκ των οποίων οι 3.000 ευρώ αφορούν σε υπηρεσίες. Το όφελος από το 2024 είναι: 4.000 ευρώ, κατανεμημένα σε 5 έτη, δηλαδή 800 ευρώ ανά έτος.
  • Ας υποτεθεί ότι κάποιος εγκαθιστά οικιακό φωτοβολταϊκό με μπαταρία με συνολική δαπάνη 16.000 ευρώ (τη μέγιστη που δικαιούται τα ευεργετήματα της ρύθμισης), εκ των οποίων οι 4.000 ευρώ αφορούν σε υπηρεσίες:

α) Ο ενδιαφερόμενος με φορολογητέο ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 900 ευρώ και συνολικά 4.500 στην πενταετία.

β) Ο ενδιαφερόμενος με φορολογητέο ετήσιο εισόδημα από 10.758 ευρώ και πάνω, θα έχει ετήσιο όφελος 1.067 ευρώ και συνολικά 5.335 ευρώ στην πενταετία.