Ένας γερμανικός χαλυβουργικός κολοσσός, η Stahl-Holding-Saar (SHS), προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια 50.000 τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου για χρήση στην παραγωγή σιδήρου άμεσης αναγωγής (DRI), αναγκαία για την «καθαρή» παραγωγή χάλυβα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 26 Μαρτίου η εταιρεία, σύμφωνα με το Hydrogeninsight.

Η SHS, στην οποία ανήκουν οι παραγωγοί χάλυβα Dillinger και Saarstahl, θέλει να χρησιμοποιήσει το πράσινο υδρογόνο σε μια νέα μονάδα DRI που έχει σχεδιάσει στο χαλυβουργείο Dillinger στο Saarland (κοντά στα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία). Η εταιρεία έχει στόχο την εξασφάλιση χαλύβδινων πλακών που παράγονται από H2, τις οποίες θα προμηθεύσει, κατόπιν συμφωνίας, στον δανέζικο γίγαντα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Orsted.

Ο διαγωνισμός SHS είναι κλειστός, πράγμα που σημαίνει ότι η υποβολή προσφορών γίνεται μόνο με πρόσκληση, και η εταιρεία στοχεύει στην προμήθεια πράσινου υδρογόνου από τοπικούς παραγωγούς, ειδικά γύρω από το κοντινό προτεινόμενο έργο αγωγού μετατροπής υδρογόνου Mosel Saar (MosaHYc).

Το έργο Hydrohub Fenne της Iqony

Το έργο Hydrohub Fenne ισχύος 53MW στο Völklingen του Saarland, της κατασκευάστριας εταιρείας Iqony είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος στον διαγωνισμό, για την προμήθεια πράσινου υδρογόνου στην SHS. Η Iqony φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτρολύτη μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων (PEM) στην Ευρώπη, εάν ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το 2027.

Ωστόσο, το εν λόγω έργο θα παράγει μόνο 8.200 τόνους υδρογόνου ετησίως – δεν αρκεί ούτε κατά διάνοια για να καλύψει τις απαιτήσεις του SHS, οι οποίες προβλέπουν 50.000 τόνους ζήτησης πράσινου υδρογόνου έως το 2030, οι οποίοι θα αυξηθούν σε 120.000 τόνους ή ακόμη και 150.000 τόνους στο μέλλον.

Η SHS στοχεύει στην παραγωγή 3,5 εκατομμυρίων τόνων “πράσινου” χάλυβα έως το 2028, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του 70% της παραγωγής χάλυβα έως το 2030, μέσω του εργοστασίου DRI του Dillinger, καθώς και δύο νέων κλιβάνων ηλεκτρικού τόξου, ενός στο Dillinger και ενός άλλου στο χαλυβουργείο Völklingen, επίσης στο Saarland.

H Dillinger δήλωσε πρόσφατα στο Hydrogen Insight ότι σχεδιάζει να συμπληρώσει τη χρήση πράσινου υδρογόνου στη μονάδα DRI με 50% μεθάνιο μέχρι να γίνει διαθέσιμο αρκετό πράσινο υδρογόνο για να φτάσει το 80%, κάτι που έχει προγραμματιστεί για το 2030.