Η ολλανδική ενεργειακή εταιρεία Eneco αναίρεσε την απόφασή της να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την κατασκευή ενός μεγάλου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο ολλανδικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, επικαλούμενη την αύξηση του κόστους και τους κινδύνους καθυστερήσεων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η απόφαση της Eneco αποτελεί πλήγμα για την ολλανδική κυβέρνηση, δεδομένης της προηγούμενης υποστήριξης της εταιρείας στην εξάπλωση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία. Η εταιρεία διαθέτει τέσσερα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο ολλανδικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας και κατασκευάζει ένα πέμπτο.

Σχεδίαζε να υποβάλει προσφορά για το νέο αιολικό πάρκο ισχύος 4 γιγαβάτ (GW) που θα εκτείνεται σε δύο τοποθεσίες 60 χιλιόμετρα (37 μίλια) από τις ολλανδικές ακτές, μαζί με τον νορβηγικό όμιλο πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor.

Ωστόσο, η Eneco αποφάσισε ότι η επιχειρηματική υπόθεση για την υποβολή προσφοράς έχει εξανεμιστεί λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, της αβεβαιότητας σχετικά με τις τιμές και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, των υψηλών επιτοκίων και των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Eneco κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το σχεδιασμό των διαγωνισμών υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, λέγοντας ότι επικεντρώνονται υπερβολικά στην τιμή που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι κατασκευαστές. Είπε επίσης ότι οι διαγωνισμοί για τα αιολικά πάρκα είναι πλέον πολύ μεγάλοι και θα πρέπει να περιοριστούν σε περίπου 1 GW για να μειωθεί ο κίνδυνος.

Ο διαγωνισμός για το έργο 4GW, το μεγαλύτερο έργο των Κάτω Χωρών μέχρι στιγμής, ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα σχετικά με τον αριθμό των προσφορών, αν και αρκετοί κατασκευαστές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο. Τα υφιστάμενα έργα της Eneco έχουν συμβάλει στην αύξηση της δυναμικότητας στην ολλανδική Βόρεια Θάλασσα σε σχεδόν 5 GW και η κυβέρνηση στοχεύει να την αυξήσει σε αυτό το σχεδόν 21 GW μέχρι το 2031.