Με στόχο την εξασφάλιση προβαδίσματος στους όρους σύνδεσης αυξάνονται οι τροποποιήσεις στα έργα ΑΠΕ στα οποία προστίθενται μπαταρίες. Καθώς η προσθήκη μπαταρίας αλλάζει την προτεραιότητα στα έργα ΑΠΕ, εκατοντάδες MW αδειών για μπαταρίες έχουν προστεθεί τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να έχουν ελπίδα να πάρουν όρους σύνδεσης.

Στην πράξη ωστόσο, τα μόνα έργα αποθήκευσης ενέργειας που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι όσα κερδίζουν την ενίσχυση των διαγωνισμών, αφού χωρίς αυτήν, τα υπόλοιπα έργα μπαταριών σήμερα τουλάχιστον δεν είναι βιώσιμα. Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται να δοθεί 1 GW με μπαταρίες όταν ολοκληρωθεί και ο τρίτος διαγωνισμός για την αποθήκευση ενέργειας, που πρόκειται να προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα. Τα έργα αποθήκευσης όμως που αδειοδοτούνται είναι πολλαπλάσιας ισχύος.

Πληροφορίες από την αγορά ωστόσο τονίζουν, ότι στρατηγική της πλειάδας εταιρειών που τροποποιούν τις άδειές τους για να προσθέσουν μπαταρίες, είναι από τη μια να εξασφαλίσουν όρους σύνδεσης στα υπάρχοντα έργα και από την άλλη να διεκδικήσουν μια θέση στην αγορά ενέργειας του μέλλοντος. Έχοντας την άδεια αποθήκευσης, εκτιμούν ότι σε 2-3 χρόνια το ύψος της επένδυσης για την αποθήκευση ενέργειας θα μειωθεί σημαντικά, και θα είναι πιθανό τα έργα να γίνουν βιώσιμα. Ταυτόχρονα, μέσω της αποθήκευσης ενέργειας, θα μπορούν τα έργα να μπουν κατευθείαν στην ημερήσια αγορά προσφέροντας υπηρεσίες εξισορρόπησης εξασφαλίζοντας έτσι πολύ καλύτερα περιθώρια από τα PPA των οποίων οι τιμές κινούνται πτωτικά.

Προς το παρόν, πολιτική του ΥΠΕΝ είναι να δίνεται προτεραιότητα στα έργα με μπαταρία, είτε πρόκειται για φωτοβολταϊκά, είτε για αιολικά πάρκα, γιατί με την ύπαρξη μπαταρίας, τα πάρκα αυτά θα δεσμεύουν τον ελάχιστο δυνατό από τον διαθέσιμο ηλεκτρικό «χώρο».

Οι μπαταρίες αποτελούν την τεχνολογία που θα δώσει λύση στην ακανόνιστη παραγωγή των αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών, αποθηκεύοντας την ενέργεια την ώρα που δεν καταναλώνεται και διοχετεύοντάς τη στο σύστημα όταν δεν φυσάει, ή όταν δεν έχει ήλιο. Τα έργα αποθήκευσης θα δώσουν επομένως διέξοδο στις ΑΠΕ, καθώς σήμερα εν απουσία τους η παραγόμενη ενέργεια χάνεται.

Ξεκαθάρισμα του ηλεκτρικού χώρου

Σημειώνεται ότι ο κορεσμός των δικτύων αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ. Το δίκτυο ηλεκτρισμού υπολογίζεται ότι μπορεί να σηκώσει συνολικά 29 GW ΑΠΕ έως το 2030. Σήμερα, η ισχύς των έργων ΑΠΕ που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο σύστημα, υπολογίζεται σε περίπου 11,5 GW ενώ έχουν δοθεί όροι προσφορών σύνδεσης για έργα ισχύος 15,5 GW τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν έως το τέλος της δεκαετίας. Τα εγκατεστημένα έργα και τα έργα με όρους σύνδεσης αθροίζουν συνολικά ισχύ 27 GW, ενώ 2 GW ηλεκτρικού χώρου απομένουν στο δίκτυο και έχουν δεσμευθεί για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Ωστόσο υπολογίζεται ότι μεγάλο μέρος από τα έργα 15 GW που σήμερα δεσμεύουν χωρητικότητα στο δίκτυο, δεν θα υλοποιηθούν και γι’ αυτό αναμένεται η ρύθμιση για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Ο Εθνικός Σχεδιασμός για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει ότι η αποθήκευση θα φέρει ως το 2030 επενδύσεις ύψους περί τα 5 δισ. και έργα συνολικής ισχύος 5,3 GW, από τα οποία τα 3,1 GW θα είναι με μπαταρίες και τα υπόλοιπα 2,2 GW με αντλησιοταμίευση (αποθήκευση βασισμένη στην υδροηλεκτρική παραγωγή).