Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η προκήρυξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στον πρωτογενή τομέα.
Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ και απευθύνεται αποκλειστικά σε αγρότες. Ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες, ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, θα αυξηθεί άμεσα από 3 μεγαβάτ (MW) σήμερα σε 6 MW, με αποτέλεσμα να αποδεσμευτεί συνολικά χώρος ισχύος 1.350 MW. Εξίσου σημαντική είναι και η απόφαση να αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών από 10,8 κιλοβάτ (kW) σήμερα σε 50kW, με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.
Το ποσοστό επιδότησης της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού θα είναι τουλάχιστον 30% και ενδεχομένως να πλησιάσει το 40%. Ουσιαστικά, μεταφέρεται από το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» το σκέλος που αφορούσε στους αγρότες. Το ενδιαφέρον των αγροτών για το «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» ήταν ανύπαρκτο, καθώς η ισχύς των 10 kW είναι κατάλληλη για κατοικίες, αλλά ανεπαρκής να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες κατανάλωσης στον πρωτογενή τομέα.
Ζητούμενο από τους αγρότες είναι να υπάρξει μια απλή διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι μικρός για να καλύψει τις ανάγκες των αγροτών, ωστόσο δεν είναι το μόνο μέτρο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Με την τροπολογία του ΥΠΕΝ, που ψηφίστηκε πρόσφατα, παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους αγρότες να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις με χαμηλές τιμές ρεύματος, ενώ θεσμοθετήθηκε η ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών οφειλών σε παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος με δεκαετή περίοδο αποπληρωμής και μηδενικό επιτόκιο.
Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες, θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για το «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν, μεταξύ άλλων, τα συνεργατικά σχήματα των αγροτών, καθώς και οι Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ & ΤΟΕΒ). Όπως έχει δηλώσει η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει το πρόγραμμα από τη Θεσσαλία, συγκεντρώνοντας τις καταναλώσεις και προκηρύσσοντας πολύ σύντομα τον πρώτο διαγωνισμό..
Πολύ σημαντική είναι, τέλος, η διάταξη σε νόμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), που ανοίγει το δρόμο για τη μαζική χρήση αγροβολταϊκών συστημάτων στον πρωτογενή τομέα. Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία επιτυγχάνεται η σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστος και η διπλή χρήση της γης, τόσο για καλλιέργειες όσο και για παραγωγή ενέργειας. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΥΠΑΑΤ και του ΥΠΕΝ, στην οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση των αγροβολταϊκών, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα.