Οι εισαγωγείς φωτοβολταϊκών από το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, την Κροατία και την Ιορδανία στην Τουρκία θα χρεώνονται 25 δολάρια ΗΠΑ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το μέτρο στοχεύει στον εξοπλισμό που προέρχεται από την Κίνα, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.
Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξακολουθεί να αντιτίθεται στην προστασία της ηλιακής βιομηχανίας της με τελωνειακούς δασμούς, η Τουρκία έθεσε σε εφαρμογή δασμούς αντιντάμπινγκ για τα φωτοβολταϊκά από την Κίνα πριν από επτά χρόνια. Επιπλέον, άρχισε τώρα να επιβάλλει 25 δολάρια ΗΠΑ ανά τετραγωνικό μέτρο για τον εξοπλισμό που αποστέλλεται από το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, την Κροατία και την Ιορδανία.
Ενώ οι τρεις πρώτες είναι μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών ηλιακών συλλεκτών στον κόσμο, το μέτρο στοχεύει κυρίως στις επανεξαγωγές από την Κίνα. Η χώρα ελέγχει το επιβλητικό 80% της παγκόσμιας αγοράς.
Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με την έξοδο κατασκευαστών ηλιακών κυψελών. Αντίθετα, η Τουρκία θέτει όρους στους συμμετέχοντες σε δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να προμηθεύονται εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό από την εγχώρια αγορά. Η κυβέρνηση μοιράζει επίσης παχυλές επιδοτήσεις για εγκαταστάσεις ηλιακών μονάδων και ανεμογεννητριών και άλλες τεχνολογίες.
Ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ δήλωσε πριν από ένα μήνα ότι η Τουρκία είναι η πρώτη στην Ευρώπη στην παραγωγή φωτοβολταϊκών.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 99,5% της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προστέθηκε πέρυσι. Η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει το μερίδιό τους στο 65% έως το 2035, από 56%, που καταγράφηκε στο τέλος του 2023.