Μια κοινοπραξία των Iberdrola Renewables Japan, Japan Renewable Energy Corp και Tohoku Electric Power αναδείχθηκε νικήτρια σε διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 375 MW στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το RenewablesNow .

Η GK Happo Noshiro Offshore Wind, όπως είναι γνωστή η σύμπραξη, επιλέχθηκε ως ο επιχειρηματικός φορέας για το υπεράκτιο αιολικό έργο σταθερού πυθμένα 375 MW, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Το υπεράκτιο έργο θα βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών των δήμων Happo και Noshiro, αμφότεροι στο νομό Akita. Θα διαθέτει 25 ανεμογεννήτριες με μονοπύλη-θεμέλιο, η καθεμία με ισχύ 15 MW. Οι μηχανές θα προμηθεύονται από τη Vestas.

Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, ενώ η θέση σε λειτουργία προγραμματίζεται για το 2029.

Κατά τη διάρκεια της 30ετούς διάρκειας ζωής του, το υπεράκτιο αιολικό εργοστάσιο δεν θα ωφελήσει μόνο την περιοχή, αλλά και θα ενισχύσει την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας στην Ιαπωνία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Japan Renewable Energy Corp ή JRE.

Η ανάθεση του έργου των 375 MW ακολουθεί την επιλογή τριών κοινοπραξιών τον Δεκέμβριο του 2023, οι οποίες θα παραδώσουν 1,4 GW υπεράκτιων αιολικών έργων στο πλαίσιο του δεύτερου διαγωνισμού υπεράκτιων αιολικών έργων της Ιαπωνίας.