Η Ελλάδα θα ενδιαφερόταν «φυσικά» να αγοράσει το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) του Καναδά, εάν ο πόρος μπορούσε να διατεθεί στη μεσογειακή χώρα, δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CTV και τη δημοσιογράφο Vassy Kapelos.
Ο Καναδάς έχει οκτώ έργα LNG «σε διάφορα στάδια ανάπτυξης», σύμφωνα με τους Φυσικούς Πόρους του Καναδά. Η πρώτη εξαγωγική εγκατάσταση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της το επόμενο έτος με αποστολές που προορίζονται για ορισμένες ασιατικές χώρες.
Όμως, το κατά πόσον ο Καναδάς μπορεί και πρέπει να σχεδιάζει να εξάγει στο μέλλον και σε ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί εδώ και χρόνια μια συνεχιζόμενη πολιτική συζήτηση.
Το θέμα έχει επίσης αποκτήσει μια νέα αίσθηση επείγοντος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις προσπάθειες πολλών δυτικών χωρών να σταματήσουν σταδιακά την αγορά ρωσικού πετρελαίου.
«Είμαστε μια σημαντική πύλη εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), όχι μόνο για την ελληνική αγορά, αλλά και για τα Βαλκάνια, για την Ανατολική Ευρώπη. Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να προμηθεύσουμε ακόμα και την Ουκρανία», τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Άρα, κατ’ αρχήν, ναι, μας ενδιαφέρει πολύ να προμηθευτούμε LNG σε ανταγωνιστικές τιμές», συνέχισε. «Όσο γρήγορα κι αν προχωρήσουμε όσον αφορά τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, και για εμάς, για την Ελλάδα, δεν έχουμε πυρηνική ενέργεια, πρακτικά, ή εντελώς, απομακρυνόμαστε από τον άνθρακα, οπότε αυτό αφήνει το φυσικό αέριο για το ορατό μέλλον ως σημαντική πηγή ενέργειας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία της επίσκεψής του στον Καναδά, που είναι η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού έπειτα από σχεδόν 41 χρόνια, την οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά αλλά και την αλλαγή του οικονομικού προφίλ της χώρας μας. ‘Οπως μάλιστα τόνισε, η Ελλάδα πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ στις επενδύσεις.