Υψηλότερες διακυμάνσεις στις τιμές και σημαντικές ευκαιρίες για τους φορείς που θα δραστηριοποιηθούν γρήγορα στην ελληνική αγορά Εγγυήσεων Προέλευσης (ΕΠ), βλέπει ο Research Associate της Aurora Energy Research, Jannik Carl, μιλώντας στο energygame.gr.
H Aurora Energy Research δημοσιοποίησε, τη Δευτέρα, την έκθεσή της για την ανάπτυξη της πανευρωπαϊκής αγοράς Εγγυήσεων Προέλευσης, στην οποία εκτιμά ότι η αξία της θα ανέλθει στα 3,7 δισ. ευρώ έως το 2030. Ο Jannik Carl, ένας εκ των δύο συντακτών της έκθεσης, σχολίασε ότι η Ελλάδα προσχώρησε πολύ πρόσφατα στην AIB (Association of Issuing Bodies – η ευρωπαϊκή οργάνωση-ομπρέλα που είναι αρμόδια για τις ΕΠ), γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύγκριση των τρεχουσών με τις μελλοντικές εξελίξεις,
«Γενικά, θα περιμέναμε ότι η αγορά ΕΠ στην Ελλάδα θα παραμείνει πιο “ταραγμένη” τα επόμενα χρόνια έναντι άλλων χωρών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υιοθέτηση μιας νέας αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες διακυμάνσεις στις τιμές, καθώς οι τοπικοί “παίκτες” εξοικειώνονται με τον σχεδιασμό της αγοράς. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή αγορά ΕΠ ενδέχεται να υποστεί σημαντικές αλλαγές στις ρυθμίσεις στα τέλη της δεκαετίας του 2020, διατηρώντας την αβεβαιότητα σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε.
Ο Jannik Carl επισημαίνει ότι η Aurora Energy Research βλέπει τεράστιες δυνατότητες αύξησης της τοπικής προσφοράς από την Ελλάδα, ειδικά μέχρι το 2030, που θα ασκούσε καθοδική πίεση στις τιμές. Αυτό καθοδηγείται από δύο παράγοντες:
Την «ισχυρή αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά, χερσαία αιολικά) καθώς το ηλεκτρικό σύστημα μετατοπίζεται γενικά» προς την καθαρή ενέργεια.
«Οι “παίκτες” εξοικειώνονται περισσότερο με τον ευρωπαϊκό χώρο των Εγγυήσεων Προέλευσης. Δεν είναι αυτόματα όλες οι ΑΠΕ επιλέξιμες για έκδοση ΕΠ. Αντίθετα, κάποιος πρέπει να εγγραφεί γι’ αυτό ξεχωριστά, κάτι που αναμένουμε να αυξήσει ακόμη περισσότερο την προσφορά», συμπληρώνει.
«Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης που εισέρχονται γρήγορα στην αγορά ενδέχεται να είναι σε θέση να επωφεληθούν από υψηλότερες τιμές και σημαντική ανοδική πορεία στα έσοδα, ενώ αυτό το μπόνους μπορεί να εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών», καταλήγει.
Οι Εγγυήσεις Προέλευσης είναι πιστοποιητικά που δείχνουν στον καταναλωτή από ποια πηγή (κατά κύριο λόγο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) προέρχεται η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει. Από τη στιγμή που παραδίδονται στον τελικό καταναλωτή, ακυρώνονται ώστε να μην επαναχρησιμοποιηθούν.
Κάθε Εγγύηση Προέλευσης, που συνήθως αντιστοιχεί σε μια μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας, έχει μια τιμή και μεταβιβάζεται κυρίως αλλά όχι μόνο στους προμηθευτές ρεύματος οι οποίοι με τη σειρά τους τη μεταβιβάζουν στους πελάτες τους που θέλουν να απανθρακοποιήσουν το ενεργειακό τους μίγμα.
Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) η δημόσια διαβούλευση επί της επικαιροποιημένης εισήγησης του ΔΑΠΕΕΠ για τον Κανονισμό Δημοπρασιών των Εγγυήσεων Προέλευσης. Με την έγκριση του Κανονισμού θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της νέας αγοράς και στη χώρα μας.
Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις ευρωπαϊκές αγορές, η Aurora βλέπει μια συνεχιζόμενη ασθενή προσφορά ΕΠ σε αγορές – κλειδιά όπως είναι η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, λόγω ρυθμιστικών περιορισμών στην έκδοση ΕΠ από μονάδες ΑΠΕ. Το μερίδιο των ΕΠ που εκδίδονται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς – που τώρα είναι οι μεγαλύτεροι εκδότες ΕΠ- αναμένεται να υποχωρήσει από περίπου 60% σήμερα στο 35% έως το 2030, καθώς αυξάνεται η έκδοση ΕΠ από μονάδες ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη.
Οι αναλυτές της Aurora επισημαίνουν ότι oi ΕΠ θα παίξουν ένα κεντρικό ρόλο στη μετάβαση προς το πράσινο υδρογόνο, ενώ υπογραμμίζουν ότι η ζήτηση από επιχειρήσεις σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία είναι ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς από τις συγκεκριμένες χώρες προήλθε το 50% των ακυρώσεων ΕΠ εντός του 2023.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Aurora Energy Research, η μετάβαση στην έκδοση αναλυτικών ΕΠ (granular hourly GOs) με χρονική σήμανση πλησιέστερη στον πραγματικό χρόνο, δηλαδή σε ωριαία και όχι ετήσια βάση όπως σήμερα, θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση εσόδων για τις μονάδες ΑΠΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ισπανία αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε πιθανή αύξηση των εσόδων από ΕΠ κατά τουλάχιστον 33% σε σύγκριση με το ισχύον σύστημα.
Σημειώνεται ότι σε αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνονται να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες και με βάση την αναθεωρημένη Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED II).
Πλεονέκτημα θα έχουν οι τεχνολογίες από τις οποίες παράγεται πράσινη ενέργεια 24 ώρες την ημέρα, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά ενώ στο νέο περιβάλλον αναδεικνύεται και η αυξημένη σημασία των συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίες), καθώς τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα, λόγω της στοχαστικότητας τους δεν μπορούν να προσαρμόσουν το προφίλ παραγωγής τους στη ζήτηση.