Στη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επικεντρώθηκε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου στο ετήσιο συνέδριο της Wind Europe που ξεκίνησε τις εργασίες του στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. «Ο προσανατολισμός της ΕΕ στην στήριξη και προώθηση «πράσινων» επενδύσεων, μέσω του Taxonomy ή της ποσόστωσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δείχνει το δρόμο. «Η Ελλάδα αναμένει άνω των 7 δισ. ευρώ σε επενδύσεις την επόμενη 7ετία για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 1.9GW ως το 2030», τόνισε. Και συμπλήρωσε πως τα δημόσια κονδύλια πρέπει να στηρίξουν τέτοιες επενδύσεις και να μοχλεύσουν τα απαιτούμενα πολλαπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια που θα επιφέρουν την μετάβαση». Η δημιουργία συντομότερων, πιο ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού για τη μεγιστοποίηση των οφελών μετάβασης, η παροχή κινήτρων για τις απαιτούμενες τεχνολογίες από κοινού με την αποτελεσματική διοχέτευση της χρηματοδότησης θα δώσουν το τέμπο για την προώθηση της πράσινης μετάβασης.
Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Europe, Giles Dickson η εικόνα πλέον έχει αλλάξει. Ο ίδιος στάθηκε σε αντίστοιχα σημεία κλειδιά που συμβάλλουν κατα κόρον στη δημιουργία μίας σημαντικής ευρωπαϊκής βιομηχανίας. «Τα αδειοδοτικά κωλύματα ξεπερνώνται, οι όγκοι των δημοπρασιών έχουν αυξηθεί, οι εγχώριες ευρωπαϊκές αλυσίδες στηρίζουν τη βιομηχανία και νέα εργοστάσια δημιουργούνται. Οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν ενεργά την αιολική βιομηχανία με το πακέτο αιολικής ενέργειας της ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αιολικής Ενέργειας», σχολίασε ο κ. Dickson.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του συνεδρίου οι EcoVadis, WindEurope και πέντε κορυφαίοι οργανισμοί του κλάδου της αιολικής ενέργειας – ENGIE, Hitachi Energy, Siemens Gamesa, Statkraft και Vestas – ανακοίνωσαν την έναρξη της «Πρωτοβουλίας για την αιολική ενέργεια». Η Πρωτοβουλία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών μέσω της προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των εμπορικών εταίρων και της ενίσχυσης των θετικών επιπτώσεων σε όλες τις αλυσίδες αξίας τους. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση τα μέλη της Πρωτοβουλίας δεσμεύονται να συνεργαστούν για την ενίσχυση της διαφάνειας της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αναβάθμιση των προτύπων επιδόσεων της αιολικής βιομηχανίας σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG). Επίσης, δεσμεύονται να αποτελέσουν τη ναυαρχίδα μιας δίκαιης, κοινωνικά υπεύθυνης και βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης.
Τα 48 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν στην αιολική βιομηχανία
Η αιολική βιομηχανία παρ’ ότι έμπλεξε σε έναν κυκεώνα προβλημάτων, κατάφερε να φτάσει εκ νέου στο ζενίθ. Παρά την αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης, η Ευρώπη επένδυσε πέρυσι ρεκόρ 48 δισ. ευρώ στην αιολική ενέργεια – που αντιστοιχεί σε 21,2 GW χρηματοδοτούμενης δυναμικότητας. Μόνο οι νέες επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια ανήλθαν σε 30 δισ. ευρώ, σε πλήρη αντίθεση με το 2022, όταν δεν χρηματοδοτούνταν σχεδόν κανένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο. Οι επενδύσεις σε χερσαία αιολικά ήταν συγκρίσιμες με τα προηγούμενα έτη, στα 18 δισ. ευρώ, αλλά λιγότερες από αυτές που απαιτούνται αν η Ευρώπη πρόκειται να επιτύχει τους κλιματικούς και ενεργειακούς της στόχους. Οι επενδύσεις το 2023 ήταν υπερδιπλάσιες από εκείνες του 2022. Οι τότε προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και των μη χρήσιμων κυβερνητικών παρεμβάσεων στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, αποθάρρυναν τους επενδυτές.
Η Ευρώπη ενέκρινε σημαντικά περισσότερες άδειες για νέα χερσαία αιολικά πάρκα το 2023 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, κυρίως λόγω των νέων κανόνων της ΕΕ για την αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Γερμανία και η Ισπανία επέτρεψαν 70% περισσότερα χερσαία αιολικά έργα σε σχέση με το 2022, με τη Γερμανία να επιτρέπει 7,5 GW χερσαίων αιολικών έργων. Η Γαλλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν επίσης υψηλότερο όγκο αδειοδοτήσεων. Και οι κυβερνήσεις ανέθεσαν ένα ρεκόρ 27 GW αιολικής ενέργειας σε δημοπρασίες το 2023 – τα μισά χερσαία και τα μισά υπεράκτια. Η σημαντική ανάκαμψη του περασμένου έτους οφειλόταν στη σχετική σταθεροποίηση του κόστους μετά από δύο χρόνια σημαντικού πληθωρισμού στις τιμές του χάλυβα και άλλων πρώτων υλών. Αυτό οφείλεται επίσης στη βελτίωση των κυβερνητικών πολιτικών, με την απλούστευση της αδειοδότησης που επιτρέπει τη δημιουργία μεγαλύτερου αριθμού έργων. Επιπλέον, η αυξανόμενη αναγνώριση από την κυβέρνηση της ανάγκης αναπροσαρμογής των τιμολογίων και των τιμών των δημοπρασιών συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Οι πολιτικές προοπτικές για την αιολική ενέργεια άλλαξαν στην Ευρώπη το 2023, με την ΕΕ με τις εθνικές κυβερνήσεις να αναγνωρίζουν τις προκλήσεις του κλάδου και την ανάγκη για επείγουσα στήριξη. Η δέσμη μέτρων για την αιολική ενέργεια της Επιτροπής της ΕΕ τον Οκτώβριο περιέγραψε 15 συγκεκριμένες και άμεσες δράσεις για την ενίσχυση του κλάδου. Τον Δεκέμβριο, 26 κράτη μέλη της ΕΕ και 300 εταιρείες υπέγραψαν τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για την αιολική ενέργεια, εγκρίνοντας τη δέσμη μέτρων και δεσμευόμενοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
49 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ από την αιολική ενέργεια
Μια έκθεση που παρουσίασε το Euractiv με αφορμή την εκδήλωση ελπίζει να υπογραμμίσει ανέδειξε ότι η αιολική ενέργεια θα συνεισφέρει 49 δισεκατομμύρια ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ (ή 0,22%), εξοικονομώντας φυσικό αέριο αξίας τεσσάρων Nord Stream 1 κάθε χρόνο και μειώνοντας τις εκπομπές κατά 262 εκατομμύρια τόνους CO2 κάθε χρόνο έως το 2030. Ο τομέας ελπίζει να απασχολήσει περισσότερους από 500.000 εργαζόμενους, από 300.000. Σε αντίθεση με την ηλιακή ενέργεια, όπου οι περισσότερες θέσεις εργασίας είναι στην εγκατάσταση και τη συντήρηση, η αιολική βιομηχανία προσφέρει πολυπόθητες θέσεις εργασίας στη βαριά βιομηχανία. Σε ένα ισπανικό εργοστάσιο που λειτουργεί από τη Nordex, μια λεπίδα στροβίλου περνά από 200 χέρια πριν αποσταλεί, συμπεριλαμβανομένης μιας εργασίας πλήρους απασχόλησης για κάποιον να εξομαλύνει τις ρυτίδες από τη δομή ινών γυαλιού της λεπίδας με μια σφουγγαρίστρα.
Η WindEurope προβλέπει ότι η ΕΕ θα εγκαταστήσει κατά μέσο όρο 29 GW ετησίως από το 2024-2030, με αποτέλεσμα η εγκατεστημένη αιολική ισχύς της ΕΕ να ανέλθει σε 393 GW έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος της ΕΕ για την αιολική ενέργεια για το 2030 είναι εφικτός. Η μεγαλύτερη απειλή για την επιταχυνόμενη επέκταση της αιολικής ενέργειας τώρα είναι η έγκαιρη επέκταση των χερσαίων και υπεράκτιων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.