Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χορηγεί δάνειο ύψους 33 εκατ. ευρώ για ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας μέγιστης ισχύος 120 MW. Η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας KEK σχεδιάζει να την εγκαταστήσει στον πρώην σκουπιδότοπο τέφρας άνθρακα κοντά στην Πρίστινα, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Το πακέτο χρηματοδότησης για το έργο Solar4Kosovo αποτελεί μέρος του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις. Στόχος του είναι η κινητοποίηση συνολικά 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η προτεινόμενη εγκατάσταση αναμένεται να παράγει 169 GWh ετησίως, ανέφερε η ΕΤΕπ. Η τοποθεσία, η οποία ανήκει στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση Kosovo Energy Corp. (KEK), βρίσκεται στην πρώην χωματερή τέφρας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της στο Κόσοβο Α. Ο παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνει επίσης επιχορήγηση ύψους 32 εκατ. ευρώ μέσω του επενδυτικού πλαισίου της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Επενδύσεις συνολικής αξίας 107 εκατ. ευρώ

Η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW παρέχει δάνειο ύψους 29 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία του έργου, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων κεφαλαίων της ΚΕΚ, εκτιμάται σε 107 εκατ. ευρώ. Ο ηλιακός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των πόλεων Obiliq/Obilić και Fushë Kosova (που ονομάζεται Kosovo Polje στα σερβικά), κοντά στην Πρίστινα, θα έχει υπόγεια σύνδεση με τον υφιστάμενο υποσταθμό του θερμοηλεκτρικού σταθμού του Κοσόβου Α.

«Το έργο αυτό, το μεγαλύτερο του είδους του στην περιοχή, όχι μόνο εγγυάται μια βιώσιμη μέθοδο παραγωγής ενέργειας, αλλά και επιταχύνει τη στροφή του Κοσόβου από τις συμβατικές πηγές ενέργειας», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Εργασίας και Μεταφορών του Κοσόβου, Χεκουράν Μουράτι.

Το Κόσοβο εξαρτάται από τους απαρχαιωμένους σταθμούς άνθρακα Κόσοβο Α και Κόσοβο Β για την παραγωγή σχεδόν όλης της ηλεκτρικής του ενέργειας. Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κερδίζουν σταδιακά έδαφος.

Το άλλο μέρος του έργου Solar4Kosovo αφορά μια ηλιοθερμική εγκατάσταση για το σύστημα τηλεθέρμανσης της κοντινής πρωτεύουσας. Η τοποθεσία βρίσκεται στο χωριό Shkabaj (Orlović) του δήμου Obiliq.