Τη σύμβαση του έργου της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 5MWp για τις ανάγκες της ΔΕΥΑ Ελασσόνας, υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Ελασσόνας, Ν. Γάτσας και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΕΛ , Γ. Κατσιούρας, με τον νόμιμο εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Όπως σημειώνει σχετικά ο Δήμος Ελασσόνας, «η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του μεγάλου αυτού έργου, που πρόκειται να εξασφαλίσει 90% εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για τη ΔΕΥΑΕΛ με την εγκατάσταση πέντε φωτοβολταϊκών σταθμών σε ισάριθμα δημοτικά ακίνητα ισχύος 999,81 kWp το καθένα».

Ο δήμαρχος Ελασσόνας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και των προσυμβατικών ελέγχων, ώστε να ξεκινήσει η ανάδοχος εταιρεία την υλοποίησή του. «Αποτελεί για τη ΔΕΥΑ ένα έργο πνοής, που θα την απαλλάξει από το βραχνά του ενεργειακού κόστους και θα την καταστήσει και πάλι βιώσιμη. Ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις των καιρών με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Υποβάλαμε τις μελέτες για χρηματοδότηση πριν καν ενσκήψει η ενεργειακή κρίση και αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση που σε λίγους μήνες το έργο θα μπει σε παραγωγική φάση» δήλωσε ο κ. Γάτσας.

Το έργο έχει τίτλο «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ – φωτοβολταϊκών σταθμών στο Δήμο Ελασσόνας)» και προϋπολογισμό 4.265.600,00 ευρώ με ΦΠΑ. Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη 5 φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος περίπου 5 MWp, εντός του Δήμου Ελασσόνας, με σκοπό τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό των καταναλώσεων της ΔΕΥΑΕΛ, που είναι ο κύριος του έργου.

Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του έργου για τη ΔΕΥΑ Ελασσόνας, ο Δήμος υπογραμμίζει ότι, συνίσταται στην τεράστια εξοικονόμηση των ενεργειακών δαπανών των υποδομών της, καθώς ο Δήμος Ελασσόνας αποτελεί από έναν τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της χώρας με διασπορά 60 οικισμών και έναν μεγάλο αριθμό υποδομών για την κάλυψη των αναγκών των οικισμών αυτών.

Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση ενέργειας των υφιστάμενων υποδομών είναι 8.019.191 kWh/έτος, ενώ οι ενεργειακές ανάγκες μετά τον συμψηφισμό θα ανέλθουν σε 776.477 kWh/έτος. Έτσι το ποσοστό κάλυψης των αναγκών του Δήμου μετά την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού ανέρχεται σε ποσοστό 90,3%.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΕΛ.