Οι προσπάθειες των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού για εξαρτήματα ηλιακής ενέργειας έχουν βαλτώσει και θα απαιτήσουν επείγουσα κυβερνητική δράση για την υποστήριξη των εργοστασίων που απαιτούνται για να ανταγωνιστούν την Κίνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η ανάλυση της Guidehouse Insights, η οποία ανατέθηκε από τον Συνασπισμό Κατασκευαστών Ηλιακής Ενέργειας για την Αμερική, αναφέρει ότι οι υφιστάμενες ομοσπονδιακές επιδοτήσεις και οι εμπορικές πολιτικές δεν επαρκούν για να βοηθήσουν τους Αμερικανούς παραγωγούς να επιτύχουν μπροστά στην παγκόσμια πληθώρα ηλιακού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με το Reuters, πολλοί στην ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ ανησυχούν ότι τα δεκάδες εργοστάσια που ανακοινώθηκαν από την ψήφιση του νόμου που υπέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή το 2022 μπορεί να είναι ασύμφορα, καθώς οι παγκόσμιες τιμές των πάνελ έχουν καταρρεύσει λόγω ενός κύματος νέας ασιατικής παραγωγικής ικανότητας.

«Το μεγαλύτερο πράγμα που αναζητούμε είναι μια αίσθηση επείγοντος και μια ανανεωμένη δέσμευση για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συνασπισμού SEMA, Μάικ Καρ, σε συνέντευξή του. «Δεν υπάρχει κανένας θεμελιώδης λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να έχουμε αυτή τη βιομηχανία εδώ, αλλά χρειάζεται ένα επίπεδο δέσμευσης και προθυμίας να διατηρήσουμε την πίεση και να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες».

Αν και ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) απελευθέρωσε δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις καθαρής ενέργειας, η έκθεση συνιστά πιο συντονισμένη ομοσπονδιακή στήριξη για τα εγχώρια ηλιακά εργοστάσια.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν αυστηρότερα πρότυπα για τους προγραμματιστές έργων, ώστε να τύχουν μιας φορολογικής πίστωσης μπόνους 10% για τη χρήση εξαρτημάτων αμερικανικής κατασκευής.

Επί του παρόντος, τα έργα μπορούν να διεκδικήσουν την πίστωση ακόμη και αν τα στοιχεία που συναρμολογούνται στα πάνελ τους είναι κατασκευασμένα από κινεζικά υλικά. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν έχουν κανένα κίνητρο για την κατασκευή εγχώριων πηγών για υλικά όπως οι πλάκες πυριτίου και το πολυσιλικόνιο ηλιακής ποιότητας, αφήνοντας τη βιομηχανία εξαρτημένη από υπερπόντια προϊόντα.

Η έκθεση καλεί, επίσης, την κυβέρνηση Μπάιντεν να ενισχύσει την επιβολή των δασμών στα πάνελ που εισάγονται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Ο Μπάιντεν ανέστειλε αυτούς τους δασμούς πριν από σχεδόν δύο χρόνια, καθώς οι προγραμματιστές έργων παραπονέθηκαν ότι θα αύξαναν το κόστος και θα έβλαπταν την ανάπτυξη μιας βασικής τεχνολογίας καθαρής ενέργειας.

«Οι δασμοί πρέπει να επιβάλλονται αποτελεσματικά και να εισπράττονται πραγματικά, αν πρόκειται να λειτουργήσουν», αναφέρει η έκθεση.

Τέλος, η έκθεση συνέστησε αυστηρότερη επιβολή ενός αμερικανικού νόμου που απαγορεύει τα προϊόντα που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απαιτεί από τα ομοσπονδιακά ηλιακά έργα να χρησιμοποιούν μόνο πάνελ που κατασκευάζονται με αμερικανικά εξαρτήματα.