Τα τελευταία χρόνια, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος ανάμεσα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Ειδικότερα, σύμφωνα με πολλές πρόσφατες εκθέσεις (π.χ. omec, 2023; GWEC, 2023; ΕΛΙΑΜΕΠ, 2021), τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία είναι καταλληλότερα για τις ελληνικές θάλασσες, έχουν ακόμη ισχυρότερη αναπτυξιακή δυναμική.

Το MarineWIND – Market Uptake Measures of Floating Offshore Wind Technology Systems, είναι ένα τριετές έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Horizon Europe και το UK Research and Innovation (UKRI) που στοχεύει στην επιτάχυνση της υιοθέτησης της πλωτής υπεράκτιας αιολικής τεχνολογίας στην Ευρώπη. Βασικός στόχος του έργου είναι η υποστήριξη των επενδύσεων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα σε Πλωτές Υπεράκτιες Αιολικές Τεχνολογίες (ΠΥΑΤ), επιταχύνοντας την εμπορική αξιοποίησή τους και εντοπίζοντας κρίσιμες λύσεις (περιβαλλοντικές, κοινωνικές και τεχνοοικονομικές) στα εμπόδια για την ευρεία ανάπτυξή τους.

Το έργο προωθεί την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων μέσα από ένα δίκτυο 9 εταίρων από 6 χώρες με στόχο την ανάπτυξη προτάσεων για τη μείωση των χρόνων ανάπτυξης και την επιτάχυνση του χρόνου διάθεσης στην αγορά των τεχνολογιών για την Πλωτή Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια. Επίσης, το έργο επιδιώκει να συμβάλλει στην αύξηση της κοινωνικής αποδοχής και την καλύτερη ενημέρωση όλων των μερών για την αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες της θάλασσας όπως η αλιεία, η ναυσιπλοΐα και ο τουρισμός. Τέλος, σημαντικό μέρος του έργου θα αφορά την παροχή επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τον τρόπο ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα Πλωτά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα.

Το MarineWIND εστιάζει σε πιλοτικές περιοχές σε 5 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μ. Βρετανία) για να αναλύσει τα ειδικότερα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά περιβαλλοντικά και τεχνολογικά εμπόδια αλλά τους ενισχυτικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις προσπάθειες υιοθέτησης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων δράσεων, διοργανώνονται και εργαστήρια συν-δημιουργίας («co-creation workshops») σε κάθε μια από τις 5 χώρες, με συμμετέχοντες από όλο το φάσμα των ενδιαφερόμενων (βιομηχανία, ακαδημαϊκή κοινότητα, δημόσιες αρχές, φορείς χάραξης πολιτικής, εταιρείες πράσινης καινοτομίας, ΜΚΟ και απλοί πολίτες).

Η Q-PLAN International, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι εταίρος του έργου στην Ελλάδα και έως σήμερα έχει διοργανώσει με ιδιαίτερη επιτυχία τα 2 πρώτα co-creation workshops (1 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη), ενώ ένα ακόμη έρχεται σε λίγους μήνες.