Ερευνητές από το Αλβανικό Πανεπιστήμιο διεξήγαγαν μια επισκόπηση της αλβανικής αγοράς φωτοβολταϊκών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας «δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά μια στρατηγική επιταγή για το βιώσιμο ενεργειακό μέλλον της Αλβανίας», σύμφωνα με το περιοδικό pv.
Η κίνηση προς την κατεύθυνση της αύξησης της ηλιακής ενέργειας αποτελεί εν μέρει μια προσπάθεια διαφοροποίησης των πηγών ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας. Στην εργασία «Αξιολόγηση και ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών (Φ/Β) συστημάτων στο αλβανικό ενεργειακό τοπίο», η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Solar Compass, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η ηλιακή ενέργεια είναι μια προσαρμόσιμη και προσιτή εναλλακτική λύση, δεδομένου του ηλιόλουστου κλίματος της Αλβανίας.
Υπάρχουν ήδη κίνητρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών στην Αλβανία μέσω τριών μηχανισμών: καθαρή μέτρηση για φωτοβολταϊκά συστήματα έως 500 kW, τιμολόγια τροφοδότησης (FiT) για έργα έως 2 MW και ένα σύστημα δημοπρασιών για ηλιακές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας.
Ωστόσο, τα προγράμματα αυτά έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να φέρουν μεγάλους όγκους ανάπτυξης για την ηλιακή και την ανανεώσιμη ενέργεια στη χώρα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η χώρα είχε μόλις 29 MW σωρευτικής φωτοβολταϊκής ισχύος στο τέλος του 2022.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα FiT για φωτοβολταϊκά έως 2 MW ήταν ιδιαίτερα ανεπιτυχή λόγω «κενών σκοπιμότητας». Είπαν ότι το σύστημα δημοπρασιών με βάση τις συμβάσεις επί της διαφοράς (CfD) θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη, αλλά μέχρι σήμερα μόνο λίγα από τα έργα που έχουν επιλεγεί στις δημοπρασίες έχουν τεθεί σε λειτουργία.
Οι ακαδημαϊκοί παρουσίασαν μια σειρά από κοινωνικοτεχνικά, οικονομικά, πολιτικά και διαχειριστικά εμπόδια στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Αλβανία. Είπαν ότι ο φόβος των επενδυτών προκαλείται από τις δύσκολες διοικητικές διαδικασίες για τις άδειες και τις εγκρίσεις, τους αδιαφανείς κανονισμούς, τη δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τις προκλήσεις σύνδεσης με το δίκτυο και τα ζητήματα σταθερότητας του δικτύου.
Οι ακαδημαϊκοί δήλωσαν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές δικτύου, να εξορθολογιστούν οι νόμοι, να διατηρηθούν οι πολιτικές, να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού και να βελτιωθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Είπαν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλυθούν τα ζητήματα χρήσης γης και τα προβλήματα ένταξης στο δίκτυο για την εφαρμογή της ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας.
«Ο συντονισμός της ενεργειακής πολιτικής, η προώθηση διαφανών κανονισμών και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα μεγιστοποιήσουν το δυναμικό ενσωμάτωσης φωτοβολταϊκών της Αλβανίας», κατέληξαν. «Η εμπλοκή της κοινότητας και η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι ζωτικής σημασίας- οι ενημερωμένοι πολίτες είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν και να αναλάβουν την ιδιοκτησία των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη επιτυχία».