Στους τρόπους επιτάχυνσης της δημιουργίας δικτύων, απαραίτητης προϋπόθεσης για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, θα επικεντρωθεί η ετήσια εκδήλωση της WindEurope που θα γίνει στις 20-22 Μαρτίου, στο Μπιλμπάο με τη συμμετοχή της υφυπουργού Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου.
Ενόψει της Ετήσιας Εκδήλωσής της στο Μπιλμπάο η WindEurope τονίζει τη σημασία της ανάπτυξης του δικτύου ως κλειδί για την επίτευξη στόχων για το κλίμα και την ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρη την ήπειρο. Σε μια συνομιλία που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα βίντεο Windflix του οργανισμού, ο Διευθύνων Σύμβουλος Giles Dickson και ο Επικεφαλής Πολιτικών (Chief Policy Officer – CPO) Pierre Tardieu τόνισαν επίσης τη σημασία της κλιμάκωσης της παραγωγής και της ενίσχυσης ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού.
«Τα δίκτυα γίνονται το νούμερο ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη. Και ως εκ τούτου, η ΕΕ έχει συντάξει αυτό το Σχέδιο Δράσης Πλέγματος, το οποίο είναι η επόμενη μεγάλη εστίαση εδώ», σημείωσε ο CPO Pierre Tardieu. Αυτός και ο Dickson συμφώνησαν επίσης ότι το Πακέτο Αιολικής Ενέργειας και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Αιολικής Ενέργειας θα βοηθούσαν.
Οι Διαχειριστές του ηλεκτρικού συστήματος αλλάζουν το επενδυτικό τους μοντέλο, υπογράμμισε ο Pierre Tardieu και εξήγησε ότι μέχρι στιγμής στηρίζονταν στα τιμολόγια του δικτύου στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. «Θα χρειαστεί να δανειστούν από τις αγορές για να χρηματοδοτήσουν έργα και να αναπτύξουν νέες υποδομές», δήλωσε.
Όπως τόνισαν, η ΕΤΕπ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση των επενδύσεων στην αιολική ενέργεια. Ειδικότερα, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της WindEurope, σημείωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στη μόχλευση της ιδιωτικής χρηματοδότησης με χαμηλό κόστος κεφαλαίου.
Wind Europe για Ελλάδα: Αν γίνουν οι διαγωνισμοί για τα πλωτά ως το 2026
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Wind Europe για την Ελλάδα, κατά την περίοδο από το 2024-30 θα προστεθούν κυρίως ΑΠΕ στην ξηρά, που εκτιμώνται σε 2,8 GW. Το 2024, αναμένονται διαγωνισμοί για ταρίφες σε 500 MW και ακολούθως τα έργα θα απευθύνονται στην αγορά.
Η Ελλάδα έχει στόχο για το 2030 χερσαία αιολική ενέργεια στα 7,6 GW κάτι που είναι εφικτό αφού ήδη τα 5,2 GW έχουν εγκατασταθεί.
Η Ελλάδα στοχεύει σε έχει 1,9 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας να είναι εγκατεστημένη έως το 2030. Και όπως αναφέρει η ανάλυση αν οι διαγωνισμοί γίνουν στην επόμενη διετία θα είναι δυνατό στο τέλος της δεκαετίας, ως το 2030 να έχουν εγκατασταθεί 900 MW.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ 27,3 GW νέας ισχύος αιολικής ενέργειας δόθηκαν μέσω δημοπρασιών σε 13 χώρες. Συνολικά 272 GW αιολικής ισχύος είναι πλέον εγκατεστημένη Ευρώπη. Το 87% αυτού (238 GW) είναι εγκατεστημένο στην ξηρά και το 13% (34 GW) είναι υπεράκτια. Στην ΕΕ-27 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας έχει έφτασε τα 220 GW, με 201 GW (91%) στην ξηρά και 19 GW (9%) offshore.
Η WindEurope προβλέπει 29 GW ετησίως να προστίθενται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος της δεκαετίας κατά μέσο όρο.
Εκτιμά, ότι το 2030, οι εγκαταστάσεις χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα είναι σχεδόν ομοιόμορφες για πρώτη φορά, με δεδομένο ότι συνεχίζεται η επέκταση του δικτύου συνεχίζεται.