Σήμερα, έξι βιομηχανικές ενώσεις – που εκπροσωπούν τη διανομή, τη μεταφορά, τους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής και την αποθήκευση φυσικού αερίου – απηύθυναν εκ νέου πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους φορείς να υποβάλουν νέες και επικαιροποιημένες πληροφορίες για τα έργα υποδομής υδρογόνου που υλοποιούν, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην επικείμενη επικαιροποίηση του κοινού χάρτη υποδομών υδρογόνου, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τοπικών Ενεργειακών Εταιρειών (CEDEC), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG), η Eurogas, οι Διανομείς Αερίου για την Αειφορία (GD4S), η GEODE και η Gas Infrastructure Europe (GIE), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Υποδομή Υδρογόνου, δημοσίευσαν για πρώτη φορά αυτόν τον χάρτη τον Δεκέμβριο του 2022 ως έναν τρόπο απεικόνισης των έργων υδρογόνου το 2030, 2040 και 2050 και ως δυνατότητα διαδραστικής προβολής των πληροφοριών του έργου.

Επί του παρόντος, στον χάρτη υποδομών περιλαμβάνονται περίπου 450 έργα για τη διανομή, τη μεταφορά, τους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής, την αποθήκευση, τη ζήτηση και την παραγωγή υδρογόνου. Οι πληροφορίες για τα έργα συλλέχθηκαν με τη χρήση μιας προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω, με δεδομένα που παρείχαν οι φορείς υλοποίησης των έργων. Πρόσφατα, ένα νέο εργαλείο χαρτογράφησης βελτίωσε την πλοήγηση στο χάρτη και την εμπειρία του χρήστη, περιλαμβάνοντας μια λειτουργία αναζήτησης για το όνομα του έργου και τον φορέα υλοποίησης του έργου, καθώς και μια ειδική πλαϊνή μπάρα για πληροφορίες σχετικά με το έργο.

Ο χάρτης υποδομών υδρογόνου επικαιροποιείται δύο φορές το χρόνο. Για την επόμενη δημοσίευση του χάρτη, η οποία προγραμματίζεται για τον Απρίλιο του 2024, προβλέπεται να συμπεριληφθούν τα 65 έργα υδρογόνου και ηλεκτρολύτη που προσδιορίστηκαν ως έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCIs) και έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMIs) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρώτος κατάλογος στο πλαίσιο του αναθεωρημένου κανονισμού για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (TEN-E).

Οι φορείς υλοποίησης των έργων καλούνται να υποβάλουν νέες πληροφορίες για τα έργα ή να επικαιροποιήσουν όσα έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον χάρτη, πριν από τις 25 Μαρτίου.