Η NatPower UK, ένας βραχίονας της παγκόσμιας εταιρείας ανάπτυξης ενεργειακών μεταβάσεων NatPower Group, δήλωσε ότι θα επενδύσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας στην αγορά πράσινης ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ανάπτυξης έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.

Σύμφωνα με το περιοδικό pv, η εταιρεία ανέφερε σε δήλωσή της στις 7 Μαρτίου ότι δεσμεύεται να αναπτύξει περισσότερες από 60 GWh χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών μέχρι το 2040, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, θα παρέχουν το 15% έως 20% της αποθήκευσης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είπε ότι τα μεγάλης κλίμακας ηλιακά και αιολικά έργα θα ανακοινωθούν αργότερα φέτος.

Τα σχέδια για την ανάπτυξη της αποθήκευσης μπαταριών μεγάλης κλίμακας σε εθνικό επίπεδο περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των «GigaParks», με τα τρία πρώτα να πηγαίνουν για άδεια σχεδιασμού φέτος, ακολουθούμενα από 10 το επόμενο έτος, επιβεβαίωσε η NatPower UK.

Έχει προβλέψει 600 εκατ. στερλίνες για την ανάπτυξη υποσταθμών σε αυτή την αρχική φάση. Είπε ότι αυτό θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι συμφορήσεις του δικτύου και οι καθυστερήσεις σύνδεσης, οι οποίες παραμένουν βασικό εμπόδιο στη μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια.

Σε δήλωση της εταιρείας αναφέρεται ότι η αποθήκευση μπαταριών αποτελεί «βασικό στοιχείο του παζλ του καθαρού μηδενικού συστήματος» και θα συμβάλει στη μείωση της περικοπής, η οποία εκτιμά ότι θα μπορούσε να κοστίσει 3,5 δισεκατομμύρια στερλίνες ετησίως έως το 2030.

«Για να επιλύσουμε τα σημεία συμφόρησης που επιβραδύνουν τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια, θα προωθήσουμε τις επενδύσεις στο ίδιο το δίκτυο, συνεργαζόμενοι με τους διαχειριστές δικτύου για να παραδώσουμε περισσότερο από το 20% των νέων υποσταθμών που απαιτούνται», δήλωσε ο Stefano D. M. Sommadossi, διευθύνων σύμβουλος της NatPower UK. «Επενδύοντας σε υποσταθμούς και εστιάζοντας πρώτα στην αποθήκευση ενέργειας, θα επιτρέψουμε την επόμενη φάση της ενεργειακής μετάβασης και θα μειώσουμε το κόστος της ενέργειας για τους καταναλωτές. Σκοπεύουμε να προσφέρουμε τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης σε όλες τις γωνιές του Ηνωμένου Βασιλείου και το χαρτοφυλάκιό μας θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επίτευξη των στόχων του Ηνωμένου Βασιλείου στο 100%».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει θέσει ως στόχο την παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό 100% έως το 2035. Αυτό περιλαμβάνει σχέδια για την ανάπτυξη έως και 70 GW ηλιακής ενέργειας μέχρι το ίδιο έτος.

Τον Νοέμβριο, η National Grid δήλωσε ότι «επιταχύνει» τη σύνδεση περίπου 10 GW έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στην Αγγλία και την Ουαλία.