Η SSE Pacifico, η ιαπωνική μονάδα του βρετανικού ενεργειακού ομίλου SSE, στοχεύει να αναπτύξει 6 γιγαβάτ (GW) υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας, καθώς η SSE βλέπει την Ιαπωνία ως μια υπερπόντια αγορά εστίασης και περιφερειακό κόμβο, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ιαπωνία στοχεύει να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με την κυβέρνηση να στοχεύει σε 10 GW έως το 2030 και έως 45 GW έως το 2040, στο πλαίσιο της προσπάθειας απεξάρτησης από τον άνθρακα.

Η SSE Pacifico ιδρύθηκε το 2021 ως κοινοπραξία, με την SSE Renewables να κατέχει μερίδιο 80% και την Pacifico Energy, έναν τοπικό εταίρο με ιστορικό ανάπτυξης 1,3 GW ηλιακής ενέργειας από το 2012, να κατέχει το υπόλοιπο.

«Ο επίσημος στόχος μας είναι να παραδώσουμε τα έργα μας σε έναν αγωγό 6 GW», δήλωσε ο πρόεδρος της SSE Pacifico, Dai Karasawa, σε συνέντευξή του στο Reuters, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή να αποκαλύψει το κόστος.

«Ο στόχος μου είναι να φέρουμε ένα έργο ανά έτος προς δημοπράτηση (μέσω κρατικών δημοπρασιών)… από το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας», είπε.

Ο αγωγός της περιλαμβάνει ένα έργο 0,5 GW στα ανοικτά των ακτών της Mihama στο νομό Wakayama και ένα άλλο έργο 0,5 GW στα ανοικτά του Omaezaki στο νομό Shizuoka.

«Δεδομένου ότι έχουμε μιλήσει με τους τοπικούς φορείς και γνωρίζουμε την περιοχή, έχουμε πολλές πιθανότητες να μας ανατεθεί η δημοπρασία μόλις οι περιοχές αυτές οριστούν ως περιοχές δημοπρασίας από το δεύτερο μισό της δεκαετίας», δήλωσε ο Karasawa.

Karasawa: Τα μισά θα είναι σταθερού τύπου και τα άλλα θα είναι πλωτά

Ο Karasawa πιστεύει ότι η εταιρεία του παρέχει έναν ισχυρό συνδυασμό, καθώς η Pacifico Energy μπορεί να διαχειριστεί τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ η SSE μπορεί να συμβάλει στη μηχανική και την προμήθεια.

Περίπου τα μισά από τα στοχευμένα 6 GW θα είναι σταθερού τύπου και τα άλλα θα είναι πλωτά, πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία εφάρμοσε έναν νέο νόμο το 2019 για την προώθηση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Με λιγότερα από 0,5 GW εγκατεστημένης υπεράκτιας αιολικής ισχύος επί του παρόντος, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει σε κρατικές δημοπρασίες περίπου 1 GW υπεράκτιων αιολικών έργων ετησίως έως το 2030.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια προορίζεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιαπωνία, αλλά η πρόοδος έχει καθυστερήσει, καθώς οι κανόνες δημοπρασίας χρειάστηκε να αναθεωρηθούν σε απάντηση στην κριτική των επιχειρήσεων που υπογράμμισε την έλλειψη σαφήνειας στον πρώτο γύρο της δημοπρασίας.

Τον Δεκέμβριο, η γερμανική RWE έγινε η πρώτη ξένη εταιρεία που εντάχθηκε στους νικητές, εξασφαλίζοντας μια θέση σε μία από τις τρεις νικήτριες κοινοπραξίες στον δεύτερο γύρο της δημοπρασίας.

Μέχρι στιγμής, κάθε νικήτρια κοινοπραξία περιλαμβάνει έναν ιαπωνικό εμπορικό οίκο.

«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με κάθε πιθανό εταίρο, εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε εταιρική σχέση με αποτελεσματική κατανομή ρόλων», δήλωσε ο Karasawa.