Περισσότερα από 100 γιγαβάτ (GW) νέας δυναμικότητας μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναμένεται να δημοπρατήσουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σύμφωνα με τα στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας Wood Mackenzie. Περίπου 60 GW θα αφορούν νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα που εξελίσσονται στην τεχνολογία στην οποία στρέφονται ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις. Τα μισά από τα 102 GW προβλέπεται πως θα δημοπρατηθούν στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας (ΕΜΕΑ) και σε μεγάλο ποσοστό θα αφορούν υπεράκτια αιολικά, σύμφωνα με τους αναλυτές της Wood Mackenzie.

Στους μεγαλύτερους παίκτες όσον αφορά τη δημοπράτηση νέων μονάδων ΑΠΕ περιλαμβάνονται φέτος η Γερμανία με σχέδιο για διαγωνισμούς 25 GW και η Κίνα με διαγωνισμούς 17 GW για υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Πέρυσι ανατέθηκαν μέσω δημοπρασιών μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 137 GW παγκοσμίως. Τα υπεράκτια και επίγεια αιολικά καθώς και τα φωτοβολταϊκά αντιστοιχούσαν στο 91% της δυναμικότητας που ανατέθηκε ενώ το υπόλοιπο 9% αφορούσε υδροηλεκτρικά, βιοκαύσιμα, γεωθερμική ενέργεια, κ.α. Το 44% των μονάδων ΑΠΕ που ανατέθηκαν πέρυσι μέσω διαγωνισμών ήταν φωτοβολταϊκά πάρκα με τη συνολική ισχύ τους να φτάνει τα 61 GW. Ακολούθησαν τα επίγεια αιολικά με μερίδιο 24% και 34 GW και τα υπεράκτια αιολικά με 23% και 31 GW.

Η Κίνα πραγματοποίησε πέρυσι 49 δημοπρασίες ΑΠΕ μέσω των οποίων ανέθεσε 55 GW νέων μονάδων. Ακολούθησε η Ινδία με 55 δημοπρασίες και 20 GW και στην τρίτη θέση ήταν η Γερμανία με 11 δημοπρασίες και 19 GW.

Οι αναλυτές της Wood Mackenzie εκτιμούν πως οι δημοπρασίες θα παραμείνουν οι κινητήριος μοχλός για την αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά παρά τον ανταγωνισμό που υπάρχει πλέον στις μεγάλες αγορές από τις διμερείς συμφωνίες (PPAs) και άλλα μοντέλα. Μάλιστα εντοπίζονται δύο αντίστροφες τάσεις: Ενώ στις δημοπρασίες για τα υπεράκτια αιολικά υπάρχει έντονος ανταγωνισμός που οδηγεί ακόμα και σε αρνητικές τιμές, στις αντίστοιχες δημοπρασίες για επίγεια αιολικά και φωτοβολταϊκά ενίοτε υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον. Το μικρό ενδιαφέρον οδήγησε στο να μην καλυφθεί το 30% της δυναμικότητας που δημοπρατήθηκε το 2023 ενώ σε άλλες περιπτώσεις ακυρώθηκαν έργα ΑΠΕ τα οποία είχαν επιλεγεί μέσω δημοπρασιών.