Η Solar Materials, μια νεοφυή εταιρεία καθαρής τεχνολογίας από το Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, κέρδισε το Solar Startup Award 2024 για την πρωτοποριακή λύση ανακύκλωσης. Ανέπτυξε μια τεχνολογία ανακύκλωσης που επιτρέπει την ανάκτηση πρώτων υλών από ηλιακούς συλλέκτες σε ποσοστό 98% και με 80% χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.
Το Solar Startup Award είναι ένα ετήσιο βραβείο που απονέμεται σε αναγνώριση των πρωτοποριακών βημάτων που κάνουν οι καινοτόμοι ηλιακοί φορείς προς ένα ενεργειακό σύστημα βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε η SolarPower Europe.
Η ηλιακή βιομηχανία έχει συχνά επικριθεί για την έλλειψη λύσεων ανακύκλωσης, καθώς τα φωτοβολταϊκά απόβλητα συσσωρεύονται και η χρήση πρώτων υλών αυξάνεται. Τα φωτοβολταϊκά απόβλητα αναμένεται να αυξηθούν σε 60 έως 80 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2050.
Μηδενική ανάκτηση του αργύρου και του πυριτίου από τα ηλιακά πάνελ
Σύμφωνα με την Solar Materials μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως πάνω από 100 εκατομμύρια τόνοι φωτοβολταϊκών πάνελ και η επέκταση αναμένεται να πολλαπλασιαστεί μέχρι το 2030.
«Η ηλιακή βιομηχανία καταναλώνει ήδη πάνω από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής αργύρου. Ταυτόχρονα, το ποσοστό ανάκτησης του αργύρου και του πυριτίου από τους ηλιακούς συλλέκτες είναι 0%», δήλωσε η startup.
Σύμφωνα με την εταιρεία, καμία εμπορική διαδικασία ανακύκλωσης δεν μπορεί ακόμη να ανακτήσει οικονομικά όλες τις πρώτες ύλες από τα ηλιακά πάνελ.
Φράνκε: Η τεχνολογία μας λειτουργεί όπως η αντίστροφη παραγωγή
Στο SolarPower Summit 2024 στις Βρυξέλλες, ο Φρίντολιν Φράνκε, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Solar Materials, παρουσίασε την ομιλία του μαζί με τους φιναλίστ του. Περιέγραψε ότι η διαδικασία ανακύκλωσης της εταιρείας ανακτά όλες τις πρώτες ύλες, με το ασήμι να αποτελεί τον βασικό παράγοντα αξίας.
Η νεοσύστατη επιχείρηση ισχυρίζεται ότι η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία ανακύκλωσης ανακτά το 98% των πρώτων υλών στους ηλιακούς συλλέκτες πυριτίου.
«Με θερμομηχανικές διεργασίες διαχωρίζουμε αυτόματα τα διάφορα συστατικά των ηλιακών πάνελ μεταξύ τους. Η τεχνολογία μας λειτουργεί σαν αντίστροφη παραγωγή αντί της κλασικής προσέγγισης τεμαχισμού και διαλογής της βιομηχανίας ανακύκλωσης», εξηγεί η εταιρεία στον ιστότοπό της.
Επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην οικονομική ανάκτηση του αργύρου και του πυριτίου καθώς και του γυαλιού υψηλής ποιότητας, παράλληλα με το αλουμίνιο, τον χαλκό και τα πλαστικά.
Μετά την παραλαβή του βραβείου, ο Φρίντολιν Φράνκε υποστήριξε ότι η νίκη του δείχνει ότι η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας ενδιαφέρεται πραγματικά για την ανακύκλωση και ότι η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς ένα σύνθημα.
«Το βραβείο είναι το τέλειο στάδιο για να παρουσιάσουμε τη λύση ανακύκλωσής μας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας και να συνδεθούμε με υπεύθυνους λήψης αποφάσεων από την επιστήμη, τη βιομηχανία και την πολιτική», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της SolarPower Europe Walburga Hemetsberger, μόνο με τέτοιους πρωτοπόρους καινοτόμους φορείς μπορεί ο ηλιακός τομέας να αναπτυχθεί βιώσιμα και να διαδραματίσει το ρόλο του στην πράσινη μετάβαση,