Ο τρίτος διαγωνισμός αποθήκευσης και του επόμενου διαγωνισμού ΑΠΕ θα αφορά δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, σε πρώην λιγνιτικές περιοχές, ενώ πρόκειται να ενταχθούν και άλλες περιοχές, έπειτα από εισήγηση που θα υποβάλει ο ΑΔΜΗΕ, αφού ακολουθήσει τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης για να συμπεριληφθούν.
Στην ανταγωνιστική διαδικασία θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν οι επιλαχόντες των δύο προηγούμενων διαγωνισμών. Τα επίπεδα της λειτουργικής και της επενδυτικής ενίσχυσης αναμένονται ίδια με τον δεύτερο διαγωνισμό.
Ο επόμενος διαγωνισμός ΑΠΕ θα πρέπει να περιμένει την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης, ώστε να αφορά έργα ΑΠΕ που θα προσθέσουν μπαταρία και αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία έργων ΑΠΕ της ΡΑΑΕΥ γίνεται σαφές ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παραμένουν σε αναπτυξιακή πορεία. Αυτή τη στιγμή οι ισχύουσες άδειες παραγωγής/βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας έργων ΑΠΕ φτάνουν τις 5.693 με συνολική μέγιστη ισχύ 97,7 GW. Ενώ, οι ισχύουσες βεβαιώσεις ηλεκτρικής ενέργειας 11Α -σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο, φτάνουν τις 160 με 9,05 GW, με εγκατεστημένη χωρητικότητα 17,36 GWh και εγγυημένη χωρητικότητα 14,39 GWh σύμφωνα με τα στοιχεία της Δωροθέας Πολίτη. Επιπλέον, οι ισχύουσες βεβαιώσεις Ειδικών Έργων 11Β -σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο φτάνουν τις 109 με 3,36GW, με εγκατεστημένη χωρητικότητα 14,24 GWh και εγγυημένη χωρητικότητα 12,67 GWh.