Η Royal Bank of Canada (RBC) σχεδιάζει να τριπλασιάσει τα δάνεια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (11 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2030, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές στις πρακτικές δανεισμού της έως το 2050, δήλωσε την Τετάρτη 6 Μαρτίου η μεγαλύτερη τράπεζα του Καναδά.

Η RBC έχει δεχθεί επιθέσεις από ακτιβιστές για το κλίμα επειδή είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες ορυκτών καυσίμων.

«Κοιτάζοντας προς το 2024, επιταχύνουμε τη στρατηγική μας για τη χρηματοδότηση των πηγών ενέργειας που απαιτούνται για την οικοδόμηση μιας οικονομίας καθαρού μηδενικού κόστους, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Dave McKay στην έκθεση για το κλίμα.

Η τράπεζα με έδρα το Τορόντο δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να αυξήσει τον δανεισμό της για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε 35 δισ. δολάρια C$ και να διαθέσει 1 δισ. δολάρια C$ έως το 2030 σε ταμεία και εταιρείες που βοηθούν τους πελάτες τους να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους.

Τα ανεξόφλητα δάνεια της RBC προς τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανέρχονταν σε περίπου 5,58 δισ. δολάρια C$ στο τέλος Ιανουαρίου, μειωμένα κατά περίπου 8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Μια έκθεση της μη κερδοσκοπικής ομάδας InfluenceMap την Τετάρτη ανέφερε ότι οι πέντε μεγάλες τράπεζες του Καναδά αύξησαν την έκθεσή τους στη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων στο 18,4% το 2022 από μέσο όρο 15,5% το 2020, σε σύνολο 275 δισ. δολαρίων.

Αυτό συγκρίνεται με μέσο όρο 6,1% για τις κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ και 8,7% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά την ίδια περίοδο.

Η RBC ανέφερε ότι έχει δημιουργήσει μια νέα κατηγορία χρηματοδότησης της απαλλαγής από τον άνθρακα για να επιταχύνει την ανάπτυξη κεφαλαίων για τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών σε τομείς με υψηλές εκπομπές ρύπων.

Η Τζένιφερ Λιβινγκστόουν, αντιπρόεδρος της RBC για το κλίμα, δήλωσε ότι τα μέτρα της τράπεζας θα βοηθήσουν τους πελάτες της να μειώσουν τις εκπομπές και να παράσχουν κεφάλαια σε καινοτόμες λύσεις για το κλίμα.

Η RBC δήλωσε ότι η ένταση των φυσικών εκπομπών Scope 1 μειώθηκε σε σχέση με το επίπεδο βάσης του 2019 λόγω των προσπαθειών της να αυξήσει τη χορήγηση δανείων στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής σε πελάτες με ανανεώσιμες και άλλες πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Είπε ότι το 79% των πελατών της στον ενεργειακό τομέα έχει θέσει σχέδια μετάβασης και το 48% έχει επιτύχει τα ελάχιστα κριτήρια.

Η RBC σημείωσε ότι η ευθυγράμμιση με τον παγκόσμιο στόχο, που τέθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή, για τον περιορισμό της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αποτελεί πρόκληση. Μόνο το 2% του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και το 34% του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ευθυγραμμιστεί με τους 1,5 βαθμούς, σημείωσε.

«Η RBC έκανε ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός με τη δέσμευσή της να τριπλασιάσει τη χρηματοδότηση της ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030. Αλλά αυτό είναι εξαιρετικά ανεπαρκές, δεδομένου του συνεχιζόμενου επιπέδου χρηματοδότησης της τράπεζας για τον βρώμικο άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το οποίο ήταν στα 37 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπρουκς, διευθυντής χρηματοδότησης για το κλίμα στην περιβαλλοντική οργάνωση Stand.earth.