Η Swancor Holding Co με έδρα στην Ταϊβάν, φέρνει καινοτομία στον τομέα ανακύκλωσης των αποβλήτων από ανεμογεννήτριες. Συγκεκριμένα προσφέρει ένα σύστημα κατασκευής και ανακύκλωσης πτερυγίων ανεμογεννητριών, απαντώντας στο πρόβλημα διαχείρισης του εξοπλισμού αιολικών πάρκων όταν τελειώνει ο χρόνος ζωής του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Κάθε χρόνο, ο κόσμος εγκαθιστά όλο και περισσότερες ανεμογεννήτριες και το μέγεθος των πτερυγίων αυξάνεται συνεχώς για την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση του ανέμου. Με ωφέλιμη διάρκεια ζωής περίπου 20 ετών, τα σύνθετα απόβλητα από πτερύγια που αποσύρονται αναμένεται να αυξηθούν κατά 20 φορές τις επόμενες δύο δεκαετίες, με μέγιστο ύψος περίπου 782.000 μετρικούς τόνους το 2044, σύμφωνα με το BloombergNEF. Με αυτά τα δεδομένα, το στοίχημα για περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την αιολική ενέργεια, προκαλεί ανασφάλεια σε όποιον ποντάρει.

Η εταιρεία του Robert Tsai, Swancor Holding Co, είναι μία από τις πολλές εταιρείες παγκοσμίως που προσπαθούν να αναπτύξουν νέα προϊόντα που μιμούνται τις φυσικές ιδιότητες των σημερινών υλικών των πτερυγίων, αλλά μπορούν να ανακυκλωθούν χημικά, επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίηση των ενεργοβόρων συστατικών τους σε άλλα προϊόντα.

Κατασκευή ανακυκλώσιμων πτερυγίων 

Το εργοστάσιο της Swancor στην Ταϊβάν, όπου η εταιρεία προμηθεύει σύνθετα υλικά για την κατασκευή λεπίδων και άλλες βιομηχανίες, δίνει μια γεύση για το πώς μπορεί να μοιάζει αυτό το μέλλον. Τα κίτρινα ράφια ύψους δύο μέτρων συγκρατούν σχεδόν 200 μπομπίνες με νήματα από ανθρακονήματα, το καθένα μήκους 2,5 χιλιομέτρων. Ένα μηχάνημα τα τραβάει αργά μαζί και τα βυθίζει σε μια παχιά, ανοιχτοκίτρινη ρητινώδη γλίτσα. Το υλικό επεξεργάζεται με θερμότητα για να στερεοποιηθεί και επεξεργάζεται με πίεση ομοιόμορφα μέχρι να σχηματίσει μια λεπτή μαύρη σανίδα.

Γνωστό ως σύνθετο υλικό από ανθρακονήματα, το υλικό αυτό υπήρξε το κλειδί για την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας. Ισχυρό, ελαφρύ και εύκαμπτο, επιτρέπει στους κατασκευαστές να κατασκευάζουν πτερύγια μακρύτερα από γήπεδα ποδοσφαίρου, επιτρέποντας στις τουρμπίνες να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια με λιγότερα χρήματα. Σε πολλά μέρη του κόσμου, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την αιολική ενέργεια είναι πλέον φθηνότερη από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Η Swancor έχει επίσης δημιουργήσει μια επιδεικτική διαδικασία ανακύκλωσης στο εργοστάσιό της στην Ταϊβάν. (Η εταιρεία έχει επίσης υποκαταστήματα στην Κίνα και τη Μαλαισία.) Τα απορρίμματα από το χώρο παραγωγής διοχετεύονται σε ένα μεγάλο μεταλλικό καζάνι που περιέχει το υγρό. Καθώς το σύνθετο υλικό διεισδύει στο διαλύτη, η εποξειδική ρητίνη αποσπάται από τις διογκωμένες ίνες άνθρακα, με το στιφάδο που προκύπτει να μοιάζει με μαύρη σούπα φυκιών.

Το μείγμα στέλνεται αργότερα σε κλώστη για να διαχωριστούν οι ίνες από το υγρό, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή πολυεστέρα μετά τον καθαρισμό. Οι ίνες στη συνέχεια ξηραίνονται, αφήνοντας σακούλες γεμάτες μαύρες μάζες ινών άνθρακα, αρκετά μαλακές για να είναι γέμιση αρκουδάκι, διασκορπισμένες στο δάπεδο του εργοστασίου.