Η ιταλική κυβέρνηση δημοσίευσε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP) 2 στην επίσημη εφημερίδα της χώρας στις 2 Μαρτίου, εισάγοντας νέες φορολογικές πιστώσεις στους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών έργων που χρησιμοποιούν ηλιακούς συλλέκτες που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μπάρμπαρα Παουλάντζελο, εταίρος και τεχνική διευθύντρια της ιταλικής συμβουλευτικής εταιρείας Reliable Energy Advisor (REA), δήλωσε στο περιοδικό pv ότι οι φορολογικές πιστώσεις θα δίνονται σε έργα που επιτυγχάνουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Οι φορολογικές πιστώσεις για τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να φθάσουν έως και το 35% του κόστους των ηλιακών μονάδων και θα χορηγούνται σε έργα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλιακούς συλλέκτες που κατασκευάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα χορηγούνται σε έργα με πάνελ με βαθμό απόδοσης μονάδων άνω του 21,5% ή προϊόντα με βαθμό απόδοσης κυψελών άνω του 23,5%. Θα απονεμηθούν επίσης σε έργα που χρησιμοποιούν είτε μονάδες ετεροεπαφής είτε μονάδες tandem περοβσκίτη-πυριτίου με αποδόσεις άνω του 24%.

Η Σελέστ Μελόνε της ιταλικής δικηγορικής εταιρείας Green Horse Advisory δήλωσε ότι οι φορολογικές πιστώσεις θα αναγνωριστούν για ποσοστό έως 35% της συνολικής επένδυσης έως 2,5 εκατ. ευρώ (2,71 εκατ. δολάρια) και έως 5% για συνολικές επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ.

«Το μέγιστο όριο των επιλέξιμων δαπανών είναι ίσο με 50 εκατ. ευρώ ετησίως ανά δικαιούχο εταιρεία», δήλωσε η Μελόνε. «Τα μέτρα αυτά έχουν σχεδιαστεί για εγκαταστάσεις που προορίζονται για αυτοκατανάλωση, αλλά κατ’ αρχήν δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μια πλεονάζουσα ποσόστωση που ενδεχομένως θα απελευθερωθεί στο δίκτυο θα μπορούσε να είναι συμβατή με τα δημόσια κίνητρα που αναγνωρίζονται από το Gestore dei Servizi Energetici».

Το διάταγμα αναφέρει ότι οι πιθανοί δικαιούχοι είναι «οι εταιρείες που κατοικούν στην εθνική επικράτεια, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή, τον οικονομικό τομέα στον οποίο ανήκουν, το μέγεθος και το φορολογικό καθεστώς για τον προσδιορισμό του εισοδήματος της εταιρείας».

Οι επενδύσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο 2024-25. Το σχέδιο προβλέπει πόρους ίσους με 6,3 δισ. ευρώ, οι οποίοι προστίθενται στα 6,4 δισ. ευρώ που έχουν ήδη προβλεφθεί βάσει του ιταλικού δημοσιονομικού νόμου, δηλαδή συνολικά περίπου 13 δισ. ευρώ.