Το κόστος παραγωγής και εγκατάστασης ηλεκτρολυτών για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στις τρεις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% σε σύγκριση με πέρυσι, όπως διαπίστωσε το BloombergNEF. Μοχλός πίεσης για τους δυτικούς κατασκευαστές κυψελών είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει ωθήσει προς τα πάνω το κόστος των υλικών, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια) και της εργασίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση Electrolyser Price Survey 2024.
Το αχανές ρυθμιστικό πλαίσιο και οι επιδοτήσεις αποτελούν επίσης τροχοπέδη για την κλιμάκωση των έργων πράσινου υδρογόνου, γεγονός που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές κυψελών δεν μπορούν να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας, με αποτέλεσμα να βλέπουμε υψηλότερες τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η αυξημένη ζήτηση για πράσινο υδρογόνο έχει οδηγήσει και σε αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρολύτες, ασκώντας πίεση στις τιμές.
Το BNEF προβλέπει ότι το κόστος των ηλεκτρολυτών θα παραμείνει υψηλό τα επόμενα χρόνια, έως ότου οι παραγωγοί καταφέρουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες παραγωγής. «Η άνοδος των τιμών είναι μία πρόκληση για την ανάπτυξη της αγοράς πράσινου υδρογόνου, καθώς καθιστά την παραγωγή του πιο δαπανηρή», αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εν λόγω αγοράς.
Σημειώνεται ότι η Ευρώπη ηγείται σήμερα στις τεχνολογίες των ηλεκτρολυτών που αποτελούν τη βάση για την παραγωγή υδρογόνου, το πράσινο καύσιμο που θεωρείται απαραίτητο για το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης. Η Κίνα παράγει τα φθηνότερα συστήματα ηλεκτρόλυσης διεθνώς, αλλά η Ευρώπη ηγείται τεχνολογικά. Αυτό που πρέπει να προβληματίζει την Ευρώπη είναι ότι οι δυτικές ηλεκτρολυτικές κυψέλες είναι τέσσερις φορές πιο ακριβές από τις αντίστοιχες κινεζικές και η «ψαλίδα» των τιμών δεν φαίνεται να κλείνει. Τα σχέδια της Κίνας είναι φιλόδοξα, αφού ευελπιστεί πως θα κυριαρχήσει σε αυτή τη νέα αγορά, όπως τα κατάφερε με την ηλιακή ενέργεια. Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων οδηγούν τις προσπάθειες περιμένοντας την ενεργή στήριξη των κινεζικών αρχών.