«Χώρο χρειάζονται όσοι θέλουν να αναπτύξουν ΑΠΕ για να πουλήσουν στο δίκτυο. Το net metering έχει τελειώσει με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Από εδώ και πέρα στρεφόμαστε στο net billing. Πρέπει να το δουν προσεκτικά οι άνθρωποι, γιατί δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή.
Με το νόμο 5037/2023, που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2023, τέθηκε όρια στον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), ενώ θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα της αυτοπαραγωγή σε πραγματικό χρόνο με πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας (net billing), διευρύνοντας παράλληλα τα όρια ισχύος και τη δυνατότητα εικονικού ετεροχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net billing). Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα εξειδικεύει τους όρους εφαρμογής για τους καταναλωτές και τις υποχρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ.
Το net metering και το net billing έχουν σημαντικές διαφορές. Στο net metering συμψηφίζονται κιλοβατώρες, ενώ στο net billing συμψηφίζονται ουσιαστικά λογαριασμοί ρεύματος. Ο ενεργειακός συμψηφισμός στο net-metering αφορά το σύνολο της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ενέργειας, ενώ στο net billing μόνο το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας που ιδιοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο.
Στο net metering, η παραγόμενη ενέργεια που δεν ιδιοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο εγχέεται στο δίκτυο όπου “αποθηκεύεται” για διάστημα έως και τριών ετών. Μετά την τριετία γίνεται εκκαθάριση και τυχόν πλεόνασμα ενέργειας για τον καταναλωτή δεν αποζημιώνεται. Αντιθέτως, στο net billing όλη η πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται με έναν από τους τρόπους που προβλέπει η νομοθεσία.
Στο net metering υπάρχει πλέον ανώτατο όριο ισχύος 10,8 κιλοβάτ (kWp) ανά παροχή για τον οικιακό τομέα και 100 kWp ανά παροχή για επιχειρήσεις, ενώ στο net-billing δεν υπάρχει όριο. Στις επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται το εικονικό net metering, ενώ αντιθέτως, το εικονικό net billing θα μπορεί να γίνεται και από μία μόνο επιχείρηση ή και μέσω κάποιας Ενεργειακής Κοινότητας. Σημειώνεται επίσης, ότι έχει αρθεί ο περιορισμός της πώλησης κατ’ ανώτατο ως 20% της ετησίως παραγόμενης ενέργειας για αυτοπαραγωγούς με ΑΠΕ. ενώ στην περίπτωση του virtual net billing, οι σταθμοί παραγωγής μπορούν να εγκαθίστανται σε οποιαδήποτε Περιφέρεια, ανεξαρτήτως πού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης.