Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και ο γαλλικός διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων Eiffel Investment Group χορήγησαν κοινό δάνειο ύψους 45 εκατ. ευρώ (48,83 εκατ. δολάρια ) στην πολωνική εταιρεία ηλιακής ενέργειας PL-SUN για την κατασκευή ενός χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας 114,7MW στην Πολωνία.

Το δάνειο χρηματοδότηση- γέφυρα, το οποίο αποτελείται από ισόποσες συνεισφορές ύψους 22,5 εκατ. ευρώ από την Eiffel Investment Group και την EBRD, θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή 16 φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 114,7MW σε ολόκληρη την Πολωνία. Η ετήσια ηλιακή παραγωγική ικανότητα των φωτοβολταϊκών σταθμών θα ανέλθει σε 122,5GWh.

Το χαρτοφυλάκιο θα είναι επίσης το πρώτο έργο που συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο μιας νέας εταιρικής σχέσης μεταξύ της Eiffel Investment Group και της EBRD, με στόχο την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης σε όλες τις αγορές της EBRD. Τα δύο ιδρύματα υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) τον Δεκέμβριο του 2023, περιγράφοντας τη συνεργασία για τη διερεύνηση της συγχρηματοδότησης γέφυρας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Η PL-SUN ανήκει στη λιθουανική επενδυτική εταιρεία Atsinaujinančios Energetikos Investicijos (AEI), η οποία διαχειρίζεται επί του παρόντος χαρτοφυλάκιο περίπου 250MW στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Πριν από αυτό το χαρτοφυλάκιο, η EBRD εγγυήθηκε επίσης δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ για ένα βουλγαρικό φωτοβολταϊκό έργο 112,5MW τον Φεβρουάριο. Η εταιρεία δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη συναλλαγή για ένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πράσινου πεδίου που υποστηρίζεται από ένα πλαίσιο καταμερισμού κινδύνου.

Η EBRD επένδυσε επίσης 100 εκατ. ευρώ στην SolarWind III τον Ιανουάριο, ένα ταμείο που συγκέντρωσε η φινλανδική fun