Η εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας VTTI, η οποία υποστηρίζεται από τον ολλανδικό όμιλο Vitol, βρίσκεται κοντά στην εξαγορά από την Exxon Mobil και την QatarEnergy, πλειοψηφικού μεριδίου στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ιταλίας (Adriatic LNG), δήλωσαν τη Δευτέρα δύο πηγές με γνώση του θέματος, σύμφωνα με το Reuters.

Η συμφωνία, για την οποία οι πηγές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να αποτιμήσει ολόκληρο τον τερματικό σταθμό σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ (868 εκατομμύρια δολάρια), θα έδινε στην VTTI ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου σε μια εποχή που οι ροές του υγροποιημένου αερίου προς την Ιταλία αυξάνονται.

Η Exxon έθεσε προς πώληση το 70,68% της συμμετοχής της στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αδριατικής πέρυσι, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την εκποίηση μη κύριων περιουσιακών στοιχείων. Η QatarEnergy κατέχει μερίδιο 22%.

Μόλις υπογραφεί η συμφωνία, ο ιταλικός διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου Snam, ο οποίος κατέχει σήμερα ποσοστό 7,3% στον τερματικό σταθμό, θα έχει 45 ημέρες για να αποφασίσει εάν θα ασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης για να αυξήσει το μερίδιό του στο έργο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ελεγχόμενης από το κράτος Snam δήλωσε τον Ιανουάριο ότι ο όμιλος θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό του στον τερματικό σταθμό έως και 30% βάσει συμφωνίας με τους σημερινούς μετόχους, ενισχύοντας την επιρροή του σε ένα περιουσιακό στοιχείο που θεωρείται στρατηγικό για τη χώρα.

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής στην προσπάθεια αγοράς της VTTI. Οι πηγές αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή δεν είχαν την άδεια να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα.

Ο διαχειριστής επενδύσεων BlackRock τον Δεκέμβριο υποχώρησε από τις αποκλειστικές συνομιλίες για την απόκτηση του περιουσιακού στοιχείου, ανοίγοντας εκ νέου το ενδεχόμενο να το αγοράσει η VTTI.

Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αδριατικής βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα (9 μίλια) από την ακτογραμμή του Βένετο και έχει δυνατότητα επαναεριοποίησης 9 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Είναι ο μόνος ιταλικός τερματικός σταθμός ΥΦΑ που μπορεί να υποδεχθεί τα λεγόμενα πλοία ΥΦΑ υπερμεγέθους κλίμακας με χωρητικότητα έως 217.000 κυβικά μέτρα υγρού.