Το Υπουργείο Οικονομίας του Κοσόβου θα εγκαταστήσει φέτος ανεμοδείκτες σε πολλές τοποθεσίες για την ανάπτυξη έργων που σκοπεύει να δημοπρατήσει ή να κατασκευάσει ικανότητες σε δημόσια ιδιοκτησία ή στο πλαίσιο συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Balkan Green Energy News.

Η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ ακριβή στοιχεία σχετικά με το δυναμικό αιολικής ενέργειας, καθώς διάφοροι δυνητικοί επενδυτές το μέτρησαν μόνοι τους, αλλά ούτε το έκαναν σωστά, οπότε το Κόσοβο έχει μείνει λίγο πίσω σε αυτή την πτυχή, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας, Αρτάν Ριζβανόλι. Η ίδια δήλωσε στους νομοθέτες ότι το υπουργείο θα εγκαταστήσει ανεμόμετρα και ανεμοδείκτες σε πολλά σημεία φέτος για να προσδιορίσει την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου, ανέφερε η Buletini Ekonomik.

Το επόμενο βήμα θα είναι η διεξαγωγή άλλων προκαταρκτικών μελετών, εξήγησε η Ριζβανόλι. Το υπουργείο θα τις αναπτύξει σε έργα για τις πρώτες δημοπρασίες ή για την εγκατάσταση δυναμικότητας σε δημόσια ιδιοκτησία ή στο πλαίσιο συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποκάλυψε.

Δεδομένα για τους ξένους επενδυτές

Στόχος είναι να παρουσιάσει στους ξένους επενδυτές ακριβείς πληροφορίες για το αιολικό δυναμικό, σύμφωνα με τα λεγόμενά της. Αυτό θα συμβάλει στο ποσοστό επιτυχίας και στη διαφάνεια της διαδικασίας, για την οποία το υπουργείο επαινέθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης δημοπρασίας, τόνισε η Ριζβανόλι.

Το Κόσοβο φιλοξενεί δύο αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το Bajgora (γνωστό και ως Selac) έχει δυναμικότητα σύνδεσης 102,6 MW. Η εγκατάσταση Kitka, ισχύος 36 MW σχεδιάζεται να επεκταθεί.

Εκτιμάται ότι υπάρχει συνολικό δυναμικό 1 GW στις περιοχές Çiçavica (επίσης Čičavica, Çiçavica και Qyqavica), Zatriq (Zatrić), Budakovo (Budakova) και Kozhica (Kožica), προσθέτει το άρθρο.

Η Air Energy 2 σκοπεύει να εγκαταστήσει δύο αιολικούς σταθμούς ισχύος 34,8 MW έκαστος, σε συνδυασμό με έναν ηλιακό σταθμό. Η StubllaEnergy επεξεργάζεται επίσης έναν υβριδικό σταθμό ισχύος 170 MW, εκ των οποίων τα 132 MW θα είναι σε ανεμογεννήτριες. Τα περισσότερα έργα βρίσκονται εδώ και καιρό σε αδράνεια.

Το επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση αιολικής ενέργειας 150 MW

Πριν από ένα μήνα το Υπουργείο Οικονομίας δημοσίευσε τα ονόματα των εταιρειών που υπέβαλαν αίτηση για να προκριθούν στην πιλοτική δημοπρασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Κοσόβου. Διαγωνίζονται για ένα συμβόλαιο διαφοράς CfD για ένα έργο ηλιακής ενέργειας 100 MW σε ενδεικτική ικανότητα σύνδεσης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει δημοπρασίες για συνολικά 950 MW σε αιολική και ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση μπαταριών τα επόμενα δύο χρόνια. Η πρώτη θα είναι μια δημόσια πρόσκληση για 150 MW σε αιολική ενέργεια.