Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λιπασμάτων στην Ευρώπη, η Yara International ASA, συμφώνησε να αγοράσει αμμωνία που παράγεται με τη χρήση ηλιακής ενέργειας από την ινδική Acme Group, σε μια συμφωνία που μπορεί να δώσει ώθηση στη δραστηριότητα στο νεοσύστατο ανανεώσιμο αγαθό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η συμφωνία καλύπτει 100.000 τόνους ετησίως, σε αυτό που μπορεί να είναι η πρώτη σύμβαση στον κόσμο για ανανεώσιμη αμμωνία αυτής της κλίμακας, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους. Η Acme θα προμηθεύει το αγαθό από την πρώτη φάση του κατασκευαστικού της έργου στο Ομάν με αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας το 2027.

Η Yara, η οποία εφηύρε μια διαδικασία για τη μαζική παραγωγή λιπασμάτων πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, θέλει να γίνει σημαντικός παίκτης στην παροχή καθαρής ενέργειας. Βλέπει την καθαρή αμμωνία ως λύση για την απεξάρτηση από τον άνθρακα σε τομείς που είναι δύσκολο να εξαλειφθούν, όπως η ναυτιλία, η παραγωγή ενέργειας και η γεωργία.

«Η συμφωνία με τη Yara γίνεται μια συμφωνία άγκυρας για εμάς, ώστε να ξεκινήσουμε τις κατασκευαστικές μας δραστηριότητες στο Ομάν», δήλωσε ο Ashwani Dudeja, επικεφαλής του τμήματος πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας της Acme, σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Πέμπτη. Επίσης, «δίνει το σωστό τόνο για τον κλάδο, επειδή πολλοί πελάτες ή κατασκευαστές διστάζουν να λάβουν τις αποφάσεις».

Για την εταιρεία με έδρα το Όσλο, η συμφωνία διάρκειας 10 ετών και πλέον «ταιριάζει πολύ καλά στις ανάγκες μας όσον αφορά τη σταθερή προμήθεια», δήλωσε στο Bloomberg ο Magnus Ankarstrand, επικεφαλής της Yara Clean Ammonia.

Η αποθήκευση της αμμωνίας είναι φθηνότερη από του υδρογόνου

Χρειάστηκαν 18 μήνες διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία που είναι μία από τις πρώτες του είδους της στον κλάδο για το καύσιμο χαμηλών εκπομπών. Πέρα από τις εμπορικές λεπτομέρειες, τα μέρη έπρεπε να χειριστούν το ταχέως αναπτυσσόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον για τα ανανεώσιμα καύσιμα στην Ευρώπη, καθώς και τις εξελίξεις στην τεχνολογία, δήλωσε ο Ankarstrand της Yara. Η Scatec ASA, μια νορβηγική εταιρεία ανάπτυξης ηλιακών συστημάτων, αποσύρθηκε από τις συζητήσεις πέρυσι.

Η αμμωνία, που χρησιμοποιείται ευρέως σε λιπάσματα και προϊόντα καθαρισμού, έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από το υδρογόνο και δεν απαιτεί ψύξη σε ακραίες θερμοκρασίες, καθιστώντας φθηνότερη την αποθήκευσή της. Η λεγόμενη πράσινη αμμωνία μπορεί να παραχθεί συνδυάζοντας υδρογόνο από ηλεκτρόλυση νερού με άζωτο χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια. Μπορεί επίσης να υποστεί επεξεργασία από φυσικό αέριο πριν από την απομόνωση του προκύπτοντος διοξειδίου του άνθρακα για τη δημιουργία της λεγόμενης μπλε αμμωνίας.

Η μονάδα καθαρής αμμωνίας της Yara είναι ο διαχειριστής του μεγαλύτερου παγκόσμιου δικτύου αμμωνίας με 15 πλοία και πρόσβαση σε 18 τερματικούς σταθμούς αμμωνίας και πολλαπλές εγκαταστάσεις παραγωγής και κατανάλωσης. Διερευνά ευκαιρίες με την Bunker Holding Group για την προμήθεια καθαρής αμμωνίας ως ναυτιλιακό καύσιμο, ενώ παράλληλα αξιολογεί πιθανά έργα παραγωγής μεγάλης κλίμακας με CCS στις ΗΠΑ για μπλε αμμωνία.

Η αμμωνία που παράγεται από την Acme, η οποία κινείται πέρα από την καθαρή ηλιακή παραγωγή για να αξιοποιήσει την αναμενόμενη έκρηξη της ζήτησης υδρογόνου, θα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της οδηγίας της ΕΕ για τα ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσαν οι εταιρείες. Το Ομάν, με τον ηλιόλουστο ουρανό και την εγγύτητα στις εξαγωγικές αγορές, προσφέρει χαμηλού κόστους ηλεκτρική ενέργεια και χρηματοδότηση.