Μετά από χρόνια προειδοποιήσεων για τα κέρδη, αλλαγών διοικήσεων και ζημιών δισεκατομμυρίων, τα μίζερα χρόνια για τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών φαίνεται ότι τελείωσαν, καθώς οι μεγάλοι όμιλοι αιολικών της Ευρώπης έχουν επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις στο μέλλον, ο αριθμός των ανεμογεννητριών στη θάλασσα θα μπορούσε ήδη να ξεπεράσει σημαντικά τις χερσαίες.
«Επιστρέφουμε σταδιακά στην κερδοφορία. Η κατάσταση στην αγορά αιολικής ενέργειας και μεταξύ των κατασκευαστών έχει σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nordex, Χοσέ Λουίς Μπλάνκο, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.
Η εταιρεία με έδρα το Αμβούργο ήταν η τρίτη από τους μεγάλους ευρωπαίους παραγωγούς που παρουσίασε τα στοιχεία της την περασμένη Πέμπτη (29.02.24) – και εξέπληξε θετικά τους αναλυτές.
Οι μετοχές της γερμανοϊσπανικής εταιρείας αιολικής ενέργειας σημείωσαν άνοδο άνω του 4% το πρωί. Μετά από ζημίες 244 εκατομμυρίων ευρώ το 2022, η Nordex δημιούργησε και πάλι κέρδη το 2023.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια ευρώ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές βελτιώθηκαν επίσης από μείον 513 εκατ. ευρώ σε συν 20 εκατ. ευρώ.
«Οι νέες παραγγελίες μας είναι κερδοφόρες και αυτό γίνεται σιγά-σιγά αισθητό», δήλωσε ο Μπλάνκο.
Αιολική ενέργεια: οι κατασκευαστές έχουν αυξήσει σημαντικά τις τιμές
Μετά από χρόνια πτώσης των τιμών και ζημιών, οι κατασκευαστές άρχισαν να αυξάνουν και πάλι τις τιμές τους. Στη Nordex, μια ανεμογεννήτρια κοστίζει σήμερα 25% έως 30 % περισσότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια. «Με αυτές τις τιμές, μπαίνουμε στη ζώνη του κέρδους. Και η ζήτηση αυξάνεται», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Nordex.
Ο επικεφαλής της Vestas, ο Χένρικ Άντερσεν, ήταν επίσης ανακουφισμένος. «Μετά από τέσσερα χρόνια, μπορούμε επιτέλους να πληρώσουμε ξανά μπόνους στους υπαλλήλους μας», δήλωσε ο διευθυντής κατά την παρουσίαση των ετήσιων στοιχείων.
Μετά από ζημίες 1,5 δισ. ευρώ το 2022, ο ηγέτης της αγοράς από τη Δανία κατάφερε να εμφανίσει κέρδη 78 εκατ. ευρώ και πάλι πέρυσι.
Ο ειδικός σε θέματα αιολικής ενέργειας Ντιρκ Μπρίζε από την εταιρεία ερευνών αγοράς «trend:research» εξηγεί την εξέλιξη ως εξής: «Η κατάσταση των παραγγελιών και οι προοπτικές είναι πολύ καλές, οι τιμές έχουν αυξηθεί και η αγορά γυρίζει τώρα σιγά-σιγά και οι εταιρείες αιολικής ενέργειας αρχίζουν να βγάζουν χρήματα».
Παρόλο που η ζήτηση για ανεμογεννήτριες είναι υψηλότερη από ποτέ, στο παρελθόν δύσκολα ήταν δυνατόν να κερδίσει κανείς χρήματα με τις ανεμογεννήτριες. Επειδή πολλές χώρες έχουν περάσει από τις σταθερές κρατικές πληρωμές σε συστήματα ελεύθερων διαγωνισμών, στα οποία μόνο ο φθηνότερος πάροχος αναλαμβάνει τη σύμβαση, οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών έχουν οδηγηθεί σε καταστροφικό ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια.
Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας μειώθηκαν και εργοστάσια έκλεισαν. Τα τελευταία δύο χρόνια, το χάος στην αλυσίδα εφοδιασμού, η πανδημία του κορονοϊού, ο πληθωρισμός και η άνοδος των επιτοκίων έφεραν τους κατασκευαστές στα όριά τους. Ταυτόχρονα, η αδυσώπητη κούρσα της τεχνολογίας οδήγησε σε σημαντικά προβλήματα ποιότητας για όλους σχεδόν τους προμηθευτές. Η Siemens Gamesa επλήγη περισσότερο. Ο κατασκευαστής τουρμπινών υπό την ομπρέλα της Siemens Energy αναγκάστηκε να αποσύρει την τουρμπίνα 5.X από την αγορά λόγω μαζικών ελαττωμάτων.
Πέρυσι, αυτό οδήγησε σε ζημίες ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην αρχή του νέου οικονομικού έτους, η εταιρεία επέστρεψε στα κέρδη με 208 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η θυγατρική εταιρεία αιολικής ενέργειας κατάφερε να μειώσει περισσότερο από το μισό τις ζημίες της σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
«Οι αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούν και πάλι καλύτερα, οι “παιδικές ασθένειες” γίνονται λιγότερες και οι κατασκευαστές τώρα σταδιακά αποπληρώνουν το μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών. Αυτό οδηγεί σε θετικές διακυμάνσεις», λέει ο εμπειρογνώμονας Μπρίζε, ερμηνεύοντας τα στοιχεία. Ωστόσο, το αν αυτό είναι το σημείο καμπής θα φανεί μόνο σε ένα ή δύο χρόνια. Αλλά οι πιθανότητες είναι καλές: επειδή η ζήτηση είναι τεράστια.
Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: Το 20 % καλύπτεται από την αιολική ενέργεια
Το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης αιολικής ενέργειας Wind Europe, τα 27 κράτη μέλη εγκατέστησαν συνολικά 18,3 γιγαβάτ νέας αιολικής ενέργειας. Αυτό ανεβάζει τη συνολική δυναμικότητα σε 272 γιγαβάτ. Σχεδόν το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε πέρυσι καλύφθηκε από την αιολική ενέργεια. Η Γερμανία κατέχει ηγετική θέση στην κατασκευή νέων μονάδων.
«Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που μετέφερε στο εθνικό δίκαιο την απαίτηση της ΕΕ για ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης και οι βελτιώσεις είναι τεράστιες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nordex, Μπλάνκο, εξηγώντας την άνθηση της γερμανικής αγοράς αιολικής ενέργειας.
Ενώ πριν από λίγο καιρό χρειάζονταν δέκα χρόνια για την έγκριση ενός αιολικού πάρκου, τώρα χρειάζονται τρία με τέσσερα χρόνια, δήλωσε ο Μπλάνκο.
Συνολικά, στη Γερμανία εγκρίθηκαν 70% περισσότερες χερσαίες ανεμογεννήτριες από ό,τι μόλις ένα χρόνο πριν.
Αν συνεχιστεί ο ρυθμός, η ένωση του κλάδου Wind Europe αναμένει συνολικά σχεδόν 400 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας έως το 2030, καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των ανεμογεννητριών στη θάλασσα: Το ποσοστό των ανεμογεννητριών στη θάλασσα είναι σήμερα μόλις 14% – στο μέλλον, ο αριθμός των ανεμογεννητριών στη θάλασσα θα μπορούσε ήδη να ξεπεράσει σημαντικά τις χερσαίες.
Ο κλάδος θεωρεί τις καθυστερήσεις στη σύνδεση με το δίκτυο ως τον κύριο κίνδυνο για την επέκταση. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει η έκθεση της Wind Europe.
Η σύνδεση των αιολικών πάρκων με το δίκτυο αποτελεί πλέον βασική πρόκληση για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη. Οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου θα πρέπει να επενδύσουν δεκάδες δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια.
Η υψηλή ζήτηση φτάνει ήδη στα όριά της: Εξαιτίας των δυσχερειών στην προμήθεια, οι συνδέσεις στο δίκτυο για τα γερμανικά αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν έως και δύο χρόνια.
Συνολικά, το κλίμα στον κλάδο είναι πιο αισιόδοξο από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό. Αντί να περικόπτουν θέσεις εργασίας, οι εταιρείες αιολικής ενέργειας δημιουργούν ακόμη και νέες. Ωστόσο, η χαρά θα μπορούσε να είναι βραχύβια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υψηλή ζήτηση οδηγεί επίσης ολοένα και περισσότερο τον ανταγωνισμό από την Κίνα στην ευρωπαϊκή αγορά – σύμφωνα με γνώστες του κλάδου, μερικές φορές με προσφορές τιμών που είναι έως και 30 τοις εκατό χαμηλότερες από εκείνες των ευρωπαίων κατασκευαστών.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Μπρίζε, η κατάσταση στην αγορά αιολικής ενέργειας έχει χαλαρώσει κάπως. «Αλλά με φόντο τον ανταγωνισμό από την Κίνα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αιολικής ενέργειας δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν ένα διάλειμμα», σημείωσε ο ίδιος.