Η πολωνική εταιρεία ενέργειας Enea ανακοίνωσε την Παρασκευή (23 Φεβρουαρίου) ότι συνήψε σύμβαση ανακυκλούμενης πίστωσης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ζλότυ (231,7 εκατ. ευρώ) με τις πολωνικές τράπεζες Bank Pekao και PKO Bank Polski. Τα κεφάλαια θα διατεθούν στο σύνολό τους σε έργα σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημειώνει η Enea σε δελτίο Τύπου.

«Η Enea συμμετέχει ενεργά στον μετασχηματισμό του πολωνικού ενεργειακού τομέα και επεκτείνει εντατικά την παραγωγική ικανότητα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το δυναμικό παραγωγής του ομίλου Enea στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο από φωτοβολταϊκά όσο και από αιολικά, αυξάνεται δυναμικά. Υλοποιούμε περαιτέρω έργα, αναζητώντας ευκαιρίες για να επεκτείνουμε το δυναμικό παραγωγής καθαρής ενέργειας. Η λήψη δανειακής χρηματοδότησης από την Bank Pekao SA και την PKO Bank Polski θα συμβάλει στην ταχύτερη υλοποίηση έργων μηδενικών εκπομπών», δήλωσε η Μόνικα Σταρέκα, εκτελούσα χρέη Προέδρου της Enea.

Σύμφωνα με το ceenergy.news, το επιτόκιο της ληφθείσας χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί από την επίτευξη δεικτών βιώσιμης ανάπτυξης, όπως το ποσοστό μείωσης των εκπομπών CO2 και η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη δομή της παραγωγής της Enea, σημειώνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

«Ως Κύριος Δανειστής και Πράκτορας Δανείων, είμαστε υπερήφανοι για τη χρηματοδοτική συμφωνία που υπογράφηκε με την Enea SA, η οποία θα διατεθεί πλήρως για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό αποτελεί έκφραση της υποστήριξής μας προς τον όμιλο Enea για την επίτευξη των στόχων του σε θέματα ESG. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας διαδραματίζει βασικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Πολωνίας, γι’ αυτό και συμμετέχουμε ενεργά στη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων και στηρίζουμε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος», δήλωσε ο Jerzy Kwieciński, αντιπρόεδρος της Bank Pekao.

Τα κεφάλαια δεν θα διατεθούν για την κατασκευή, την απόκτηση ή την επέκταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή για άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την εν λόγω πρώτη ύλη, επανέλαβε η Enea.